ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları katlanarak artıyor

ABD'nin Somali'de Eş Şebab'a yönelik hava saldırıları katlanarak artıyor

ABD, Trump döneminde Eş Şebab'ı hedef alan hava saldırılarına hız verdi.

ABD, Trump döneminde Eş Şebab'ı hedef alan hava saldırılarına hız verdi.

ABD ordusu, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ı hedef almaya devam ediyor. 11 Mart'da Somali'nin başkenti Mogadişu'nun hemen dışında düzenlenen saldırı, 2019 yılının ilk 10 haftasında düzenlenen 26. saldırı oldu. ABD'nin Afrika Komutanlığı (AFRICOM), saldırıda 8 Eş Şebab mensubunun öldürüldüğünü öne sürdü.

ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiği günden bu yana Eş Şebab'ı hedef alan hava saldırıları hız kazandı. Obama yönetiminin son senesinde ABD Eş Şebab'a 15 saldırı düzenlemişti. 2017 yılında ABD Somali'de Eş Şebab'ı 31, IŞİD'i 4 kez hedef aldı. 2018 yılında Eş Şebab'ı hedef alan hava saldırıları rekor kırarak 47'ye yükseldi.

ABD, sahadaki Mogadişu hükümeti güçlerine aktif desteği artırırken, hava saldırıları da bu paralelde artmaya devam etti. ABD savaş uçakları, bölgede yaşanan çatışma ve saldırıları takiben aktif bir biçimde Eş Şebab mensuplarına hava saldırıları düzenliyor.

2019 yılının ilk 10 ayındaki saldırı temposu tüm yıl devam ederse, bu yıl toplamda 130 saldırı düzenlenmiş olacak. Bu rakam, geçen yıl kırılan rekorun yaklaşık 3 katı.

ABD'nin Trump yönetiminde Suriye ve Afganistan gibi bölgelerden çekilmeyi konuşurken Somali'deki saldırıları ciddi ölçüde artırması da dikkat çekti. ABD'li analiz kuruluşu Long War Journal, Somali'deki saldırıların, ülkeden çekilme halinde Eş Şebab'a karşı "zafer ilan etmek için" koz oluşturmayı amaçlıyor olabileceğini öne sürüyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.