Irak'ta Şiiler birbirine girdi: 'Süleymani'nin milisleri temizlenecek'

Irak'ta Şiiler birbirine girdi: 'Süleymani'nin milisleri temizlenecek'

Irak'taki seçimleri kazanan Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, ülkesi üzerineki İran hegemonyasını sonlandıracağını söyledi.

Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani'yi tehdit ederek, "Irak ve Suriye'nin yakında Süleymani'nin milislerinden temizleneceğinin" sözünü verdi. 

Yaptığı basın açıklamasında Süleymani'yi hedef gösteren Sadr, "Irak'taki Velayet-i Fakih dönemi ölüyor ve önümüzdeki aylar İran paralı askerlerinin Suriye ve Yemen'de düşüşüne şahit olacak." ifadelerini kullandı. Velayet-i Fakih inancı, İran'ın Irak üzerindeki hegemonyasını simgeliyor.

Iraklı siyasetçiler Sairun koalisyonunun, İran'ın tüm politikalarını başarısızlığa uğratacağına inanıyorlar. Böyle bir durumda Süleymani ve Irak hükümeti arasında çatışma başlayabilir ve Kudüs Gücü müttefiklerini destekleyerek Sadr destekçilerine ve el Nasır koalisyonuna saldırabilir. 

Baghdad Post'un aktardığına göre es-Sadr'ın tehditlerinden sonra Süleymani Yeşil Alana geçerek İran büyükelçiliğine hareket etti. Kasım Süleymani, Irak'ta en önde gelen Şii lider Nuri el-Maliki'nin Dava Partisi ve diğer Şii partiler ile görüşmeler halindeydi.

Irak seçimlerinde Sairun koalisyonu birinci çıkmış ve İran'a bağlı Hadi al-Amiri liderliğindeki koalisyon ikinci sırada yer almıştı. İbadi'nin başında olduğu el Nasır ise 3. sırada kendine yer bulmuştu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.