Irak'ta ülke geneline yayılan protestolarda 19 kişi öldü

Irak'ta ülke geneline yayılan protestolarda 19 kişi öldü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlayan ve ülkenin güney kentlerinde devam eden "yolsuzluk ve işsizlik" protestoları nedeniyle 19 kişi hayatını kaybederken yüzlerce kişi yaralandı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta başlayan ve başta Basra olmak üzere ülkenin güney kentlerinde devam eden "yolsuzluk ve işsizlik" protestoları sebebiyle son 3 günde en az 19 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Olayların büyümesi ve ölüm haberleri sonrası Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Türk vatandaşlarından gösterilerin sürdüğü bölgelere seyahat etmekten kaçınmalarını istedi. Bağdat hükümeti İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ölenlerden birinin, bulunduğu araca molotof kokteyli isabet eden bir çocuğun olduğu belirtildi.

Olaylardan Bağdat'ın yanı sıra Nasıriye, Amara, Zikar, Necef, Kut, Hilla, Divaniye,Tikrit, Dilaya ve Kerkük gibi şehirler etkilenirken, Basra ve Samava'daki gösterilerin barışçıl şekilde geçtiği kaydedildi.

Sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Bağdat hükümeti Savunma Bakanlığı hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle kamu kurumları ve diplomatik temsilcilikleri korumak üzere tüm birimlerini alarma geçirdi.

Nasıriye'deki gösterilerde yaşanan olaylar sebebiyle sokağa çıkma yasağı uygulanırken, polis kuvvetlerinin yetersiz kaldığı ve kent meydanına ve şehrin ana caddelerine konuşlanan terörle mücadele askerlerinin olaylara müdahale ettiği kaydedildi.

Polisler gerçek mermi kullandı iddiası

Güvenlik kuvvetlerinin göstericilere müdahalesinde göz yaşartıcı gazın yanı sıra gerçek mermi kullanıldığı iddia edilirken, bazı protestocuların belediye binasını basarak yakma girişiminde bulunduğu ifade edildi.

İnternet kesildi sosyal medyaya erişim durdu

Bağdat hükümeti, gösterilerden dolayı ülkede sosyal medyaya erişimi durdurdu. Hükümet, Twitter, Facebook, Instagram ve Whatsapp gibi sosyal medya mecralarına erişimi engelledi. İnternet kesintisinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç ülkenin birçok vilayetinin etkilendiği belirtiliyor. Hükümetten söz konusu erişim kesintisiyle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'ye karşı alevlenen gösteriler sonrası Irak'ta da sosyal medya üzerinden birçok sivil örgütlenerek "1 Ekim'de buluşuyoruz" başlığı altında hükümeti protesto etme çağrıları yapılmıştı. Şu ana kadar gösteri çağrılarını hiçbir siyasi parti veya grup üstlenmedi.

Son iki gün içerisinde 300'ü aşkın kişinin yaralandığı gösterilere Irak'taki Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destek verirken, ülkedeki en büyük halk tabanına sahip Şii lider Mukteda es-Sadr katılmayacaklarını açıklamıştı.

Bağdat Havalimanı'nı işgal girişimi

Akşam saatlerinde Bağdat Havalimanı'na girmeye çalışan protestoculara 'anti terör birliklerinin' müdahale ettiği bildirildi. Gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz bombalarının kullanıldığı olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı. Ülke genelinde eylemlerin artmasından endişe ediliyor.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.