Irak'ta yeni idamlara onay

Irak'ta yeni idamlara onay

Irak'ta cumhurbaşkanı yeni idamların infaz edilmesi için onay verdi.

Irak’ta "terör" suçuyla yargılan 13 mahkum hakkında verilen idam kararının infaz edilmesinden iki hafta sonra Cumhurbaşkanı Fuad Masum yeni idam kararlarını onayladı.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada Masum, yeni ölüm cezalarını onayladı. Yapılan açıklamada terörle yargılanan mahkumların masum insanları hedef aldığı öne sürüldü.

Açıklamada imzalanan kararnamenin hükmün uygulanması amacıyla yürütme makamına gönderildiği ifade edildi ve hükmün bu dosyalar için oluşturulmuş özel hukuk komisyonunun çalışmalarından sonra yayınlandığını vurguladı. Cumhuriyet Başsavcılığı kalan dosyalarla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.

Adalet Bakanlığı 29 Haziran’da haklarında kesinleşmiş karar bulunan 13 mahkumu, genel af yasasına dahil edilmemeleri konusunda Cumhuriyet kararnamesi çıkarıldıktan sonra infaz etti. Son infazın, geçen ayın sonunda Anbar ve Kerbela vilayetlerinden kaçırılan 8 güvenlik görevlisinin öldürülmesine karşılık gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Yine Ceza Mahkemesi Bağdat’ta eylemlere karıştığı iddia edilen iki kişiye daha idam cezası verdi. Yüksek Yargı Meclisi sözcüsü Hakim Abdussettar Bayraktar dün yaptığı açıklamada "mahkemenin iki terörist için idam cezası verdiğini" söyledi.

İfade edilene göre şu ana kadar 77 kişi hakkında idam kararı verildi. Ancak bu kararların henüz uygulanmamasının nedeni, Adalet Bakanlığı tarafından temsil edilen yürütme organı değil, hükümlülerin genel af yasasına tabi olup olmayacağıyla ilgili Af Komisyonu’nun çalışmaları.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı hukuk danışmanı Emir el-Kenani, yaptığı açıklamada idam onaylarında Cumhurbaşkanlığından kaynaklanan bir gecikme olmadığını söyledi ve “kararlar pürüzsüz bir şekilde alınmaktadır. Gecikme ise genellikle yeniden yargılanma taleplerinden kaynaklanmaktadır” dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.