İran 4 ayda 90 bin Afgan sığınmacıyı sınır dışı etti

İran 4 ayda 90 bin Afgan sığınmacıyı sınır dışı etti

İran'ın mart ayından bu yana 90 binden fazla Afgan sığınmacıyı sınır dışı ettiği bildirildi.

Dört ay içinde en az 90 bin Afgan sığınmacının İran'dan Afganistan'a sınır dışı edildiği açıklandı.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Mart 2023 tarihinden bu yana en az 90 bin Afgan sığınmacı Afganistan'a sınır dışı edildi.

Rezevi Horasan eyaleti Yabancılar ve Yabancı Göçmen İşleri Genel Müdürü Hüseyin Şerafeti Rad, Afgan sığınmacıların Meşhed ile Herat arasındaki İslam Kale-Doğarun sınır kapısından Afganistan'a döndüğünü söyledi.

İran'daki Afgan sığınmacıların kötü muameleye maruz bırakıldığı belirtiliyordu. İran sınır muhafızları daha önce sınır yakınındaki mülteci kamplarında yaşayan Afgan sığınmacıları darp etmişti.

İran'da 3 milyon Afganın bulunduğu biliniyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, İran doğumlu olmalarına rağmen birçok Afgana kalıcı oturma izni verilmiyor.

2 milyonu aşkın Afganın İran'da kimlik veya herhangi bir resmi belge olmaksızın yaşadığı belirtilirken ülkedeki Afganların büyük kısmı, Meşhed, Tahran ve Horasan'ın yanı sıra sınır bölgelerinde hayatünü sürdürüyor.

Öte yandan Türkiye'ye gidebilmek için Afganistan'dan yola çıkan birçok Afganın Türkiye-İran sınırında fidye için kaçırıldığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum