İran: ABD'nin yaptırımları dünya düzenini etkileyecek

İran: ABD'nin yaptırımları dünya düzenini etkileyecek

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD'nin Kasım ayında İran'a uygulayacağı yaptırımların dünya düzeni için ciddi sonuçları olacağını söyledi.

Türkiye, İran ve Azerbaycan'ın dışişleri bakanları ekonomik ve ticari işbirliğini artırma amacıyla bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin İran'a uygulayacağı ve Kasım ayında başlayacak olan yaptırımların dünya düzenini etkileyeceğini belirtti.

İstanbul’da dün düzenlenen 6. Türkiye-Azerbaycan-İran Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları ve bölgeye etkileri ele alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, “Özellikle 3 ülke arasındaki ticarete baktığımız zaman, toplam nüfusumuz 170 milyon fakat ticaretimiz 10 milyar 650 milyon civarında” diyerek söz konusu rakamların 3 devletin potansiyelini yansıtmadığını söyledi.

“Dünya düzeni için ciddi sonuçları olacak”

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, basın toplantısında, ABD’nin İran petrolünün hedef alan ikinci dalga yaptırımların yaklaştığı bir süreçte İran karşıtı yaptırımların “Dünya düzeni için ciddi sonuçları olacak” dedi.

ABD’nin İran’da dolar, altın, değerli madenler, çelik, kömür, alüminyum ticareti, otomotiv ve sivil havacılık sektörlerini hedef aldığı birinci kısım yaptırımlar 7 Ağustos tarihinde uygulamaya konulmuştu.

Yaptırımların ikinci kısmı ise 5 Kasım itibariyle fiilen yürürlüğe girecek. İkinci dalga yaptırımlar, İran’ın petrol ihracatının sıfırlanmasını ve bankacılık faaliyetlerinin durmasını öngörüyor.

“Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkileri genişleteceğiz”

Diğer yandan önceki gün İstanbul Havalimanı’nın açılışına katılan İran Sanayi Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Rahmani, Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkileri genişleteceklerini söyleyerek bunun için engel olmadığını ifade etti..

Rahmani, yaptırımlar sebebiyle daha zor günler geçirdiklerini ve bunları da atlatacaklarını belirterek, bu süreçte komşu ülkelerden alacakları destekleri hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.