İran Devrim Muhafızları komutanı Razi Musavi İsrail saldırısında öldürüldü

İran Devrim Muhafızları komutanı Razi Musavi İsrail saldırısında öldürüldü

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Razi Musavi'nin Suriye'de öldürülmesinin İsrail'in "hayal kırıklığı, çaresizlik ve acizliğinin" bir işareti olduğunu söyledi.

İran Devrim Muhafızları Pazartesi günü İsrail'in Suriye'de düzenlediği bir saldırıda üst düzey komutanlarından birinin öldüğünü duyurdu ve misilleme yaparak İsrail'e "bedel ödetme" sözü verdi.

Yapılan açıklamada "Suriye'deki üst düzey Devrim Muhafızları komutanlarından" Tuğgeneral Seyid Razi Musavi'nin İsrail'in Şam'a düzenlediği bir "hava saldırısında" öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada İsrail'in "şüphesiz bu suçun bedelini ödeyeceği" ifadeleri yer aldı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Musavi'nin öldürülmesinin İsrail'in "hayal kırıklığı, çaresizlik ve acizliğinin" bir işareti olduğunu söyledi ve İsrail'in "bu suçun bedelini kesinlikle ödeyeceğini" sözlerine ekledi.

Filistinli grup Hamas, Lübnan Hizbullahı, Irak ve Suriye'deki çeşitli milis gruplar ve Yemen'deki Husiler de dahil olmak üzere İran tarafından desteklenen bölgesel gruplardan oluşan bir ağa atıfta bulunan Devrim Muhafızları açıklamasında Musavi'nin "Suriye'deki direniş eksenine lojistik destek" sağlamakla görevli olduğu belirtildi.

Açıklamada Musavi'nin İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyonlar kolu olan Kudüs Gücü'nün eski komutanı Kasım Süleymani'nin “yakın arkadaşı" olduğu da belirtildi. Süleymani 2020 yılında Irak'ta bir ABD hava saldırısında öldürülmüştü.

İran devlet haber ajansı IRNA, Musavi'yi "Kudüs Gücü'nün en deneyimli danışmanlarından biri" olarak tanımladı. Razi Musavi’nin Şam'ın güneyindeki Seyyide Zeynep bölgesindeki bir İsrail saldırısında öldürüldüğü belirtildi.

İsrail son yıllarda Suriye içinde hem İran destekli unsurlara hem de Esed rejimi güçlerine karşı çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

Beşar Esad'ın yakın müttefiki olan İran, Suriye'deki çatışmaların başladığı 2011 yılından bu yana bölgedeki katliamlarda etkin rol oynadı ve Esed rejimini desteklemek üzere binlerce İranlı ve yabancı Şii savaşçıyı Suriye'ye gönderdi.

Musavi'nin Suriye'deki ölümü İsrail ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında devam eden savaşın tam ortasında gerçekleşti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in Gazze’ye yönelik hava ve kara saldırıları Gazze'de 20.000'den fazla insanın ölümüne neden oldu.

Hamas için önemli bir mali ve askeri destek kaynağı olan İran, 7 Ekim saldırılarını överken, planlanması ya da uygulanmasında herhangi bir dahli olduğu iddialarını reddetti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum