İran Dışişleri Bakanı Zarif sızdırılan ses kayıtları için özür diledi

İran Dışişleri Bakanı Zarif sızdırılan ses kayıtları için özür diledi

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif basına sızdırılan gizli röportajındaki sözleri nedeniyle özür diledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ülke siyasetinde büyük tepki çeken, eski Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'yi eleştirdiği basına sızdırılan gizli röportajındaki sözleri nedeniyle bağışlanmayı istedi.

Zarif, Instagram hesabından konu ile ilgili açıklama yaptı.

"Yayınlanacağını bilsem söylemezdim"

Euronews'in aktardığı habere göre İran siyasetinde tepki toplayan sözlerinin bazı kesimler tarafından araç olarak kullanıldığını belirten Zarif, ifadelerinin Süleymani'yi sevenleri ve ailesini incittiğini kaydetti.

Zarif, şu ifadeleri kullandı:

"Beni suçlayan ve iftira attığına inandığım herkesi affettim. Yüce İran halkı, Süleymani'nin tüm sevenleri ve özellikle de yüce ailesinin beni affetmesini umuyorum."

Röportajın yayınlanacağını bilmediğini belirten Zarif, aksi takdirde Süleymani ile ilgili sözleri sarf etmeyecek olduğunu belirtti.

Zarif ses kayıtlarında ne demişti?

Zarif'in Mart 2021'de gazeteci Said Leylaz ile yaptığı ve hükümet arşivlerine kaldırılan röportajı sızdırılarak, 25 Nisan'da Londra merkezli Iran International televizyonu tarafından yayımlanmıştı.

Zarif, Süleymani'nin sahadaki operasyonlar konusunda diplomasiye önem vermediğini, Süleymani tarafından İran diplomasisinin kurban edildiğini savundu.

"Putin Süleymani'yi ikna etti"

Ses kaydında Zarif, Suriye'ye İran birliklerinin gönderilmesi konusunda Süleymani'yi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ikna ettiğini dile getirdi.

Daha önce yaygın bilgi, Süleymani'nin Putin'i ikna ettiği yönündeydi. Zarif'in buradaki açıklamasının gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ise bilinmiyor.

Zarif kayıtlarda ABD ile gerilim yaşanmaması gerektiğini, Batı ile de olumlu ilişkiler kurulmasının elzem olduğunu ifade ediyor.

İran Dışişleri Bakanı aynı zamanda Süleymani'yi İran Hava Yolları vasıtasıyla Suriye'ye silah taşınmasından da vazgeçiremediklerini savundu.

Zarif'in açıklamaları, İran Dışişleri'nin Süleymani'nin askeri politikasından rahatsız olduğu yorumlarına sebebiyet verdi.

"İşgal öncesinde beraber çalıştık"

Ses kaydında Zarif, Süleymani'ye dair açıklamalarında, zaman zaman birlikte çalıştıklarını da ifade etti.

Zarif, Süleymani ile ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleri öncesinde verimli çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Her iki işgalden önce de ABD tarafıyla  görüştüğünü vurgulayan Zarif, 2003 yılında Irak işgalinden önce ABD ile iki defa görüştüklerini söyledi.

ABD, 2001 ve 2003 yılında Afganistan ve Irak'a yönelik işgallerinde, İran'ın düşman olarak gördüğü iki rejimi devirdi.

Bu iki rejim Taliban ve Saddam Hüseyin yönetimleriydi.

ABD'nin Afganistan ve Irak işgalleriyle, Taliban ve Saddam yönetimleri devrilmiş, iki ülkede İran'ın da etkin olduğu hükümetler teşkil edilmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.