"İran, Fars projesi için Şii inancını sömürüyor"

"İran, Fars projesi için Şii inancını sömürüyor"

Hizbullah'ın ilk genel sekreteri Tufeyli, İran'ın bölgede büyüyen rolünü değerlendirdi.

Hizbullah'ın eski genel sekreteri Subhi Tufeyli son aylarda, bölgede genel olarak İran'ın, özel olarak da Hizbullah'ın rolünü ağır şekilde eleştiren konuşmalarıyla gündeme gelmişi.

Lübnan'ın önde gelen Şii liderlerinden olan Tufeyli, Hizbullah'ın ilk genel sekreteriydi ve 1989-1991 yılları arasında görev yapmıştı.

"Biz Farsiyiz, İslam ile ilişkimiz yok"

Anadolu Ajansı ile yaptığı bir röportajda Subhi Tufeyli, İran'a yönelik tutumuna açıklık getirdi.

Tufeyli'ye göre, "Humeyni dürüst ve vefalıydı. Lübnan, düşman İsrail tarafından işgal edildiğinde dahi, dürüsttü ve inançla yanımızda durdu. Fakat maalesef onun halefleri politikalarını Fars kimliği üzerine inşa ettiler. Biz Farsiyiz ve İslam ile ilişkimiz yok (dediler)."

Tufeyli sözlerine şöyle devam etti: "Kendi Fars projelerinin çıkarı için mezhepçiliği kullandılar. Lübnan'da, Suriye'de, Irak'ta ve diğer yerlerdeki Şiileri 'Sünni bölgelerde bir azınlıksınız' diyerek aldattılar, bu doğru değil."

"Suriye halkı mağlup olmayacak"

Tufeyli, İran'ın Suriye'deki savaştan yararlandığını ve böylece Müslümanlara karşı ABD'ye hizmet ettiğini ifade etti.

Şii lider, Suriye devrimine yönelik desteğini de dillendirmeye devam etti: "Kim Suriye halkının diz çökeceğini düşünüyorsa, kim Suriye halkını mağlup ettiğini düşünüyorsa, kim Suriye'nin vazgeçip teslim olacağını düşünüyorsa tamamen yanılıyor."

Subhi Tufeyli'nin "Bir değil bin Halep alsanız yenileceksiniz" başlıklı konuşması (Türkçe altyazılı): 

 

"Suriye'de bugüne kadar olan şey bir zaferden daha fazlası. Çünkü bu marjinalize olmuş halk, her yönden kendisiyle savaşılan bu halk, herkes tarafından kendisine karşı komplo kurulan bu halk, herkesin yapamayacaklarını düşünmesine rağmen zor durumları aşmayı başardı. Ayağa kalktılar ve yolculuklarına devam ettiler."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.