İran Husilere balistik füze gönderdiğini ilk kez kabul etti

İran Husilere balistik füze gönderdiğini ilk kez kabul etti

İran Husileri destekliyor ancak grubu silahlandırdığını birçok kez yalanladı.

İran'ın yarı resmi Tasnim haber ajansı Çarşamba günü Tahran'ın denizden fırlatılan balistik füzesi Ghadr'ın Yemen'deki Husilerin kullanımına sunulduğunu bildirdi.

İran Devrim Muhafızlarına bağlı olduğu bilinen Tasnim'in haberinde "İran'ın Ghadr adlı denizden fırlatılan balistik füzesi Yemen'deki (Husi) savaşçıların kullanımına sunuldu" denildi.

Tasnim, "Artık füze... ABD'nin ve bölgedeki ana müttefiki Siyonist rejimin çıkarlarına ciddi meydan okumalar getirebilecek bir silah haline geldi" dedi.

İran Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi.

İran Husileri destekliyor ancak grubu silahlandırdığını birçok kez yalanladı.

Husiler, Gazze savaşında Filistinlilere destek verdiklerini göstermek için Kızıldeniz ve çevresindeki deniz yollarına saldırarak ticaret için hayati önem taşıyan bir nakliye rotasını etkiliyor.

Ancak bazı bölge uzmanları İran'ın ve desteklediği Husilerin 7 Ekim 2023 sonrasında İsrail'e yönelik saldırı tehditlerini artırmalarının arkasında iç ve dış siyasi etkenler olduğunu belirtiyorlar.

Gerek İran gerekse Yemen'deki Husiler, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'nın geçtiğimiz yıl 7 Ekim'de başlattığı saldırıya kadar uzun yıllar boyunca İsrail'e yönelik bir hamle içerisine girişmemişti.

İran geçtiğimiz dönemde 1979'dan bu yana ilk kez İsrail'e yaklaşık 300 adet insansız hava aracı ve balistik füze fırlattı. Ancak bu silahların yüzde 90'ından fazlası İsrail'e ulaşmadan düşürüldü.

İran'ın saldırıları neticesinde ölen İsrailli olmadı.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'ne göre İran bölgede en fazla sayıda balistik füzeye sahip ülke. Aynı zamanda önemli bir insansız hava aracı üreticisidir.

Kaynak: Mepa News, Reuters

wp.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.