İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler Katar'da yeniden başlayacak

İran ile ABD arasındaki nükleer müzakereler Katar'da yeniden başlayacak

İran tarafı, ABD ile yürütülen ve durma noktasına gelen nükleer müzakerelere yeniden başlanacağını açıkladı.

İran, ABD ve dünya ülkelerinin katılım sağladığı nükleer anlaşma görüşmelerinin Avusturya'dan Katar'a taşınacağını bildirdi.

İran'ın Viyana'daki müzakere heyetinin Basın Danışmanı Muhammed Marandi The New Arab'a yaptığı konuşmada, "İran dost olarak gördüğü Katar'da müzakerelerin devam edilmesi sonucuna vardı." diye konuştu.

Marandi, müzakerelere yeniden başlanmasının herhangi bir anlaşmaya yakın olduğu anlamına gelmek olmadığını vurguladı ve şöyle dedi:

"Herhangi bir anlaşmaya varılması, Amerikalıların İran'a yaptırımları kaldırması ve Tahran'ın talep ettiği garantileri vermesine bağlı."

Görüşmelere ev sahipliği yapmak için seçilen Katar'ın hem İran hem de ABD ile iyi ilişkileri olması sebebiyle tercih edildiği belirtiliyor. Katar'ın ayrıca geçtiğimiz yıldan bu yana Tahran ve Washington arasındaki iletişimde bir kanal görevi gördüğü biliniyor.

Müzakereleri koordine eden Avrupa Birliği, Tahran ve Washington yönetimleri arasında 11 ay süren dolaylı görüşmelerin ardından tarafların heyetlerini Avusturya'nın başkenti Viyana'ya davet etmiş fakat görüşmeler, İran'ın ABD'den Devrim Muhafızlarını yabancı terör örgütleri listesinden çıkarmasını istemesi üzerine askıya alınmıştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçen hafta İran'a yaptığı bir ziyarette, dolaylı görüşmelerin önümüzdeki günlerde bir Körfez ülkesinde devam edeceğinin sinyalini vermişti.

Yetkili kaynaklara göre, ABD'nin ve İranlı yetkililerin dolaylı görüşmeler için yakın zamanda Doha'ya inmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.