İran-Irak Savaşı’nda kullanılan İran propaganda posterlerinin göstergebilimsel analizi

İran-Irak Savaşı’nda kullanılan İran propaganda posterlerinin göstergebilimsel analizi

İran Devrimi’nden bir yıl sonra meydana gelen savaşta İran, halkını Irak Ordusu’na karşı seferber ederken yoğun bir propaganda faaliyeti yürüttü.

İran-Irak Savaşı, dünya tarihindeki en kanlı savaşlardan biri olmuştur. 22 Eylül 1980 yılında Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin önderliğinde Irak Ordusu’nun İran sınırını geçmesiyle başlayan savaş, 20 Ağustos 1988 yılında ilan edilen ateşkes ile son bulmuştur.

Savaşın sonunda her iki taraftan yüz binlerce kişi hayatını kaybetmiştir. İran Devrimi’nden bir yıl sonra meydana gelen savaşta İran, halkını Irak Ordusu’na karşı seferber ederken yoğun bir propaganda faaliyeti yürüttü.

Özellikle bu savaşta İran, kamuoyunda Irak’a karşı destek bulabilmek için propaganda amaçlı posterleri etkin bir şekilde kullandı. Bu çalışmada, İran Irak Savaşı’nda kullanılan propaganda amaçlı posterler içerisinden Chicago Üniversitesi tarafından belirlenen 8 propaganda afişi, nitel araştırma yöntemleri içerisinde yer alan göstergebilimsel analiz yöntemine tabi tutularak incelemiştir.

Posterlerin göstergebilimsel analizi Fransız Dil Bilimci Roland Barthes’ın düzanlam, yananlam ve mit kavramları ışığında yapılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, İran’ın, ABD ve Irak’a karşı nefret söylemi inşa ederek İran halkını Irak Ordusu’na karşı seferber etmeye çalıştığı görülmüştür.

Akademisyen Caner Çakı'nın kaleme aldığı analiz, İran'ın kurulduğu ilk yıllarda dahi propaganda silahını kullanma hususundaki etkinliğini gözler önüne seriyor.

İran-Irak Savaşı’nda Kullanılan İran Propaganda Posterlerinin Göstergebilimsel Analizi

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.