İran: Kafkasya politikamız Rusya ile koordineli

İran: Kafkasya politikamız Rusya ile koordineli

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Kafkasya gelişmeleri ile ilgili tutumlarını Rusya ile koordine edeceklerini söyledi.

Bölgesel gelişmelerle ilgili istişarelerde bulunmak için Moskova’ya giden Emir Abdullahiyan yaptığı açıklamada, "Biz Rusya’nın bölgedeki ülkelerin sınırlarında muhtemel değişimlere tepki ve hassasiyet göstermesini bekliyoruz.‘’ dedi.

Emir Abdullahiyan, "Beklentimiz Moskova’nın teröristlerin varlığı ve Siyonist rejimin bölgede barış ve istikrarın aleyhine olan tahriklerine hassas olması yönündedir." ifadesini kullandı.

İran'ın resmi ajanslarınadn IRNA'nın aktardığı habere göre Emir Abdullahiyan, ziyaretle birlikte iki ülke ilişkilerinde bir sıçrama olmasını beklediklerini söyledi.

Güney Kafkasya ve Afganistan’daki mevcut şartlar çerçevesinde tarafların ciddi görüşmeleri olacağını belirten İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Said Hatibzade ise, "Tahran ve Moskova’nın bölgesel politikaları son yıllarda bir birine çok yakındı ve ortak menfaatler alanında iki ülke arasında iyi ve koordineli faaliyetler yapıldı. Umuyoruz ki bu kapasite bölgedeki tüm alanların güvenliği için artsın." dedi.

Söz konusu ziyaret, Emir Abdullahiyan’ın Dışişleri faaliyetlerine başladıktan sonra Moskova’yı ilk resmi ziyareti oldu.

İran'da Zengezur Koridoru rahatsızlığı

İran'ın bir süredir Zengezur Koridoru konusundaki soruna Rusya'yı da kendi safında dahil etme isteğinde olduğu ifade ediliyor.

Tahran yönetimine yakın kaynaklar, İran'ın bölgedeki faaliyetlerini artırmasını, Azerbaycan'ın Zengezur Koridoru konusundaki ısrarına ve son dönemde bu doğrultudaki açıklamalarına bağlıyor.

İran yönetiminin, Zengezur Koridoru'nun açılmasını istemediği vurgulanıyor. Bu koridor açılırsa İran'ın Ermenistan ile kara bağlantısı sona erecek ve Türkiye ile Azerbaycan toprakları arasında fiilen bağlantı kurulacak.

Böylece İran, Kafkaslar ve ötesine kara erişimini kaybederken, bölgede Türkiye ve Azerbaycan stratejik bir üstünlük elde etmiş olacak.

İran Dışişleri Bakanı'nın “sınır değişikliği” ifadeleriyle bunu kast ettiği tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Azerbaycan, Dağlık Karabağ savaşında Ermenistan'ı mağlup etmiş, taraflar arasında varılan ateşkes anlaşmasında, Zengezur Koridoru'nun açılması kararlaştırılmıştı. Ermenistan daha sonra bu kararı uygulanmayacaklarını açıklamıştı. Bölgede son aylarda bu sebeple siyasi ve askeri gerilim tırmanıyor.

İran, bu doğrultuda Azerbaycan sınır hattında "Hayberin Fatihleri" ismiyle bir askeri tatbikat düzenlemeye başlamıştı.

Kaynak: IRNA, Mepa News

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.