İran Devrim Muhafızları İHA kullanımını artırıyor

İran Devrim Muhafızları İHA kullanımını artırıyor

İran'ın yurtdışındaki operasyonlarını yürüten Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün, giderek artan bir şekilde İHA kullanmaya başladığı bildiriliyor.

İçinde Halkın Mücahitleri Örgütü'nü (HMÖ) de barındıran İran Ulusal Direniş Konseyi (İUDK) dün yaptığı açıklamada; İran'ın yurtdışındaki operasyonlarını yürüten Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün, giderek artan bir şekilde insansız hava araçları (İHA) kullanmaya başladığını bildirdi.

Rudaw'ın AFP'den aktardığı göre İUDK, insansız hava araçlarının İran'daki sekiz fabrikada, yurt dışından getirilen  malzemeler kullanılarak üretildiğini ve daha sonra konuşlandırılacakları Irak ve Suriye gibi ülkelere gönderildiğini söyledi.

İran'da yasaklanan HMÖ’nün siyasi kanadı olduğu da iddia edilen İUDK, bulgularını HMÖ'nün ülke içindeki destekçi ağından gelen raporlara dayandırdığını söyledi.

İUDK, drone üretim tesislerine ait olduğunu iddia ettiği görüntüleri paylaşıyor, ancak bu iddia bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

2020'de Irak'ta ABD saldırısında öldürülünceye kadar Kasım Süleymani komutasındaki Devrim Muhafızları Kudüs Gücü, Batı tarafından Irak, Suriye ve Yemen'deki İran operasyonlarına öncülük etmekle suçlanıyor.

İUDK, Kudüs Gücü'nün "esas olarak çeşitli insansız hava araçlarını, terör operasyonları ve bölgedeki ortaklarına güç tedarikinde bulunmak için kullandığını" söyledi.

Öte yandan İran yönetimi hava kuvvetlerini bu teknolojiyle bir ölçüde olsa modernize etmeye çalışıyor.

İran, İHA üretmek için motor ve elektronik bileşenler gibi ana parçaların bir kısmını Çin'den, hammaddeleri de Türkiye ve Güney Kore'den satın alıyor.

İUDK, İran’ın Havacılık ve Uzay Kuvvetleri'nin beş komuta birimi arasında artık özel bir İHA Komutanlığı olduğunu da söylüyor. İHA Komutanlığı, İran genelinde çeşitli üslerde konuşlanmış durumda.

Eğitmenler dışarıdan getiriliyor

Kudüs Gücü, İHA’ların kullanımı konusunda eğitim vermeleri için yurtdışındaki İran yanlısı milisleri İran'a getiriyor. İHA ekipmanlarının Tahran'daki Mehrabad Havaalanı üzerinden hava yoluyla ya da kamyonlara gizlenmiş halde kara yoluyla, Yemen rotası için de deniz yoluyla ülkeye ulaştırıldığı belirtiliyor.

İran'ın ayrıca Suriye’de, muhalif gruplara zaman zaman İHA’larla operasyon düzenleyerek hükümete destek verdiği biliniyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.