"İran nükleer silah üretme kapasitesine yakınlaşıyor"

"İran nükleer silah üretme kapasitesine yakınlaşıyor"

İran, nükleer silah üretimi seviyesine yaklaşmada kritik sınır olarak görülen uranyum zenginleştirmede %60 sınırını aştığını vurguladı.

29 Kasım'da Viyana'da İran ile nükleer müzakerelerin başlayacağının açıklanmasının ardından İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdürdüğünü ilan etmesi dikkat çekti.

"Yüzde 60 zenginleştirilmiş Uranyum"

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını sürdürdüğü, şu an ellerinde 25 kilogram yüzde 60 oranında zenginleştirilmiş, 210 kilogram da yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum bulunduğunu açıkladı.

BM kurallarına göre 2. Dünya Savaşı'nın galipleri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa dışındaki ülkeler, yüzde 3,67'nin üzerinde oranda zenginleştirilmiş uranyum bulunduramıyor. Bu oran, elektrik üretiminde uranyumdan faydalanmak için gerekli olan sınırla belirleniyor.

Zenginleştirilme oranı yüzde 90'ı aşan uranyum ise nükleer silah yapımında kullanılabiliyor.

BM sistemi

Böylece BM nükleer santrallerle uranyumdan elektrik üretimini tüm üyelerine serbest bırakırken nükleer silah edinme hakkını sadece 5 ülkeyle sınırlıyor. Bu çifte standartlı bulunan uygulama diğer ülkeleri nükleer santral kurabilecek teknolojiden de mahrum bırakıp nükleer santral kurulumunda da bu 5 ülkeye mahkum ediyor.

Bu kurala rağmen Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'nin de nükleer silahlara sahip olduğu biliniyor. BM bu ülkelerden sadece Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor.

İran bu açıklamayla uranyum zenginleştirmede kritik sınır olarak görülen yüzde 60'ı aştığını vurguluyor. İran'ın uranyum zenginleştirmeyi sürdürmesi ve bunu açıklaması müzakereler öncesi bir koz olarak görülüyor. Bu şekilde İran'ın nükleer silah üretebilecek kapasitede olduğu mesajı verdiği gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.