İran riyali dolar karşısında en düşük seviyesinde

İran riyali dolar karşısında en düşük seviyesinde

İran'da koronavirüs salgınının patlak vermesi ülkedeki ekonomik krizi daha da derinleştirdi

Ortadoğu'da yeni tip koronavirüsten (Covid-19) en fazla etkilenen ülke olan İran'da salgınının patlak vermesi ülkedeki ekonomik krizi daha da derinleştirdi. İran riyali (IRR) dolar karşısındaki en düşük seviyesine geriledi.

AFP’nin haberine göre Tahran’da onlarca banka şubesi ve döviz bürosunun bulunduğu Firdevs Caddesi'nde dolar bugün dünya saatiyle (GMT) 7:30 sularında yaklaşık 192 bin riyalden işlem gördü.

Böylece son olarak Eylül 2018'de dolar karşısındaki en düşük seviyesini kaydeden IRR bu kez bu seviyeyi de aştı.

Washington’ın İran ve dünya güçleri arasında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından Ağustos 2018’de Tahran’a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamasıyla İran ekonomisindeki bozulma derinleşti.

İran'a 2018 yılında uygulanan ABD yaptırımlarının halkın üzerinde büyük bir etkisi oldu. Yaptırımlar nedeniyle İran’ın petrol ihracatı sınırlandı.

İran, Mart 2019 ile Mart 2020 arsında petrol ve türevlerini satarak sadece 7,9 milyar euro kazandı. İran Bütçe ve Planlama Kurumu Başkanı Muhammed Bakır Nobaht’ın açıklamasına göre İran, Mart 2011 ile Mart 2012 arasında aynı kaynaklardan 105,6 milyar euro tutarında, rekor seviyede bir kazanç elde etmişti.

İranlı yetkililerin verdiği bilgilere göre Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile olan birkaç sınır kapısı dışında İran ve komşu ülkeler arasındaki sınır geçişlerinin çoğu kapalı durumda.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.