İran Suriye'yi sadece askeri olarak değil Şii inancıyla da işgal ediyor

İran Suriye'yi sadece askeri olarak değil Şii inancıyla da işgal ediyor

İran destekli milislerin Suriye genelindeki askeri faaliyetlerinin yanı sıra yerel kaynaklar, Tahran'ın inanç öğretileriyle de bu ülkede nüfuz girişimlerinde bulunduğunu aktarıyor.

İran, Şii nüfuzunu Suriye genelinde yayma girişimlerine devam ediyor.

Bu kapsamda İran, Suriye'nin başkenti Şam olmak üzere ülke genelindeki birçok ilde türbe ve ibadethane inşa etmiş durumda. Yıllar önce Suriye içerisinde inşa edilmiş türbelerde ve camilerde de İran'ın Şii inancının propagandasının yapıldığı ifade ediliyor.

Söz konusu ibadethanelere çeşitli ülkelerden Şii hacıların getirildiği biliniyor.

Ayrıca İran destekli milislerin de türbelerde ibadetlerini gerçekleştirdiği aktarılıyor.

Doğrudan İran'ın yönetimi altında olduğu iddia edilen Seyyide Zeyneb mahallesinde aynı isimdeki camii ve türbede ibadet edildiği görülüyor.

Irak'taki Şii milis gücü Ketaib Hizbullah, haziran ayı ortalarında , Iraklı ve Afgan uyruklu 21 aileyi otobüslerle Suriye'nin doğusundaki Deyrizor ilinin Irak sınırındaki El Bukemal bölgesine ulaştırmıştı.

İran Devrim Muhafızları ve Irak Hizbullahına ait askeri araçlarla taşınan milis aileleri daha sonra Şam'ın güneyindeki Huceyre beldesine yönlendirilmişti.

Söz konusu ailelerin, Seyyide Zeyneb bölgesindeki yerleşimlerden ayrılan noktalara yerleştirildiği ifade edilmişti.

Suriye iç savaşının başlamadan önce binlerce Şii'nin ziyaret ettiği Seyyide Zeynep türbesinin bulunduğu bölgeyi İran kendine bir yerleşke olarak belirlemişti.

İran bölgeyi koruma iddiasıyla, Seyyide Zeynep ve çevresine yüzlerce İranlı ve yabancı milisi yerleştirdi.

İran'ın bu stratejiyi, bölgede demografik bir değişime yol açmak ve nüfuzunu güçlendirmek için geliştirdiği söyleniyor.

Muharrem ayı dolayısıyla İran kontrollü Seyyide Zeyneb türbesinde Şii inancı öğretilerinin hayata geçirildiği görülüyor.

Öte yandan diğer görüntülerde de Seyyide Rukayya Camii'sinde Muharrem ayı için hazırlıklar yapıldığı görülüyor.

İran'ın söz konusu bölgelerde bir etki alanı oluşturarak buralarda kendi inancını yayma çabalarına giriştiği ve ülkedeki demografik yapıyu değiştirmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.