"İran-Suudi Arabistan normalleşmesi bölgenin yararına"

"İran-Suudi Arabistan normalleşmesi bölgenin yararına"

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Tahran-Riyad uzlaşısının sağlanması durumunda bunun bölge için oldukça faydalı olacağını açıkladı.

İbrahim Reisi, başkent Tahran'da pazartesi günü Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile yaptığı görüşmelerde olası İran-Suudi Arabistan uzlaşısı ve Bağdat yönetiminin bölgedeki rolü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İran ile Suudi Arabistan ilişkilerini iyileştirmenin bölge güvenliğine oldukça katkı sağlayacağını vurgulayan Reisi, "Tahran-Riyad ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi ve daha fazla desteklenmesi, bölge güvenliğinin çıkarına olacaktır." ifadesini kullandı.

Irak'ın arabulucu rolüne övgü

Reisi ayrıca, Bağdat yönetiminin bölge ülkeleri arasında dış müdahalelerden arınmış bir biçimde iş birliğini geliştirme üzerine çabalara sahip olduğunun altını çizerek Irak'ın bölgedeki rolüne övgüde bulundu.

İran ve Suudi Arabistan, Nisan 2021 tarihinden bu yana Irak'ta ilişkileri geliştirme amacıyla görüşmeler sürdürmekte.

Riyad, İranlı eylemcilerin 2016 yılında Şii lider Nimr Ali Nimr'in infaz edilmesi sonrası Suudi Arabistan'ın Tahran'daki Büyükelçiliği'ne saldırmalarını gerekçe göstererek Tahran yönetimi ile ilişkilerini kesmişti.

Öte yandan iki ülke, Yemen'deki iç savaşta da birbirlerine rakip olarak konumlanmıştı.

İran ile Suudi Arabistan'ın son görüşmelerinin genel olarak güvenlik konuları üzerine kurulu olduğu biliniyor.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan ile ilişkilerin normalleşmesi çabaları hususunda 5 turluk müzakerelerde ilerlemeler kaydedildiğini ifade etmişti.

Müzakerelerin gelecek günlerde kamuoyuna açık görüşmeler şeklinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.