İran'dan 'Suudi Arabistan ile müzakere' açıklaması

İran'dan 'Suudi Arabistan ile müzakere' açıklaması

İran Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan Suudi Arabistan’ın İran ile müzakerelerinin diplomatik ilişkilerin normale dönmesiyle sonuçlanacak politik müzakereler düzeyine çıkmasını istediğini duyurdu.

Dışişleri Bakanı Emir Abdullahiyan İran televizyon kanalında yaptığı açıklamada “BAE Tahran’a Büyükelçi göndermeye karar vermiş durumda. Kısa bir süre içerisinde BAE’nin İran Büyükelçisi Tahran’a gelecek. Kuveyt de Büyükelçisini bize tanıttı. Bu ülkenin Tahran Büyükelçisi de tarafımızca onaylandı ve önümüzdeki günlerde Tahran’a gelecek.” dedi.

"Suudi Arabistan ile müzakerelerde ilerleme kaydettik"

IRNA'nın haberine göre, Emir Abdullahiyan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Suudi Arabistan konusunda ise aramızda 5 tur müzakerenin düzenlendiğini biliyorsunuz. Müzakereler genellikle güvenlik düzeyinde gerçekleşti. Düzenlenen söz konusu 5 tur müzakerede birtakım ilerlemeler kaydettik. Hac merasiminin nasıl düzenlenmesine dair de bazı anlaşmalara vardık ve genel olarak bu yıl iyi bir hac merasimine tanıklık etmiş olduk.”

Bakan Abdullahiyan, açıklamasının devamında “Irak Dışişleri Bakanı tarafından Suudi Arabistan’ın İran ile olan müzakerelerinin güvenlik düzeyinden politika düzeyine taşınması için hazır olduğuna dair bir mesaj aldık. Biz de politik müzakerelerin başlaması için hazır olduğumuzu bildirdik. Görüşmelerin politik düzeyde devam etmesi Suudi Arabistan ve İran İslam Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin normal durumuna geri dönmesine sebep olacaktır.” şeklinde konuştu.

'Nükleer müzakereler için anlaşma metni hazır'

Dışişleri Bakanı açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Cumhurbaşkanı Ayetullah Reisi’nin hükumetindeki dış politikanın KOEP’e yaklaşımı hükumetin istikrarlı ekonomi gelişimi programını KOEP’i göz önünde bulundurmaksızın takip etmesi yönündedir. Dışişleri Bakanlığımız da kalıcı ekonomik gelişim için tüm kapasitesini kullanmalıdır.”

Emir Abdullahiyan İran Dışişleri Bakanlığı’nın aynı zamanda yaptırımların kaldırılması için müzakere masasında da bulunacağını belirterek “Bu bir müzakereden ziyade bir mücadeledir.” ifadelerine yer verdi.

İran Dışişleri Bakanı nükleer müzakere anlaşmasının mevcut durumuna ilişkin “Karşımızda bir anlaşma metni hazır bulunuyor. Biz söz konusu metinin yüzde 95’ini aşkın bir oranda tüm taraflarla ortak görüşe sahibiz ancak söz konusu anlaşma metninde henüz önemli bir eksiklik mevcut. Bu eksik bizim anlaşmanın tüm ekonomik çıkarlarından faydalanmamıza ilişkindir.” dedi.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.