Fransa da Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşı

Fransa da Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron İranlı mevkidaşı İbrahim Reisi ile yaptığı görüşmede nükleer anlaşmanın bir sonuca anlaşması için çabalarını sürdürdüklerini açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron cumartesi günü iki saatlik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İkili söz konusu görüşmede, nükleer anlaşma, bölgesel gelişmeler, küresel enerji ve gıda krizi gibi konuları ele aldı.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Reisi'nin İran'ın dünyadaki diğer ülkelerle diplomatik ve ekonomik alanlardaki iş birliğini önemli ölçüde genişlettiğine vurgu yaptığı belirtildi. Telefon görüşmesinde Macron'a seslenen Reisi, ABD'nin İran'a yaptırımlarının hem Avrupa'ya hem de küresel ekonomiye zarar verdiğini ifade etti.

Öte yandan İran'ın bölgedeki güvenlik mekanizması hakkında yorum yapan Reisi ülkesinin "terörle mücadele" alanındaki çabasına dikkat çekti.

Reisi "İslam Cumhuriyeti'nin bölgede güvenliği sağlama rolü, IŞİD'in Avrupa'da halifelik ilan etmesinde engel oldu." dedi.

Bölgede yaşanan mevcut sorunlara dair çözümlerin bölgede hükümet ve halkların kendi ellerinde olduğunu savunan Reisi, dış müdahalelerin güvenlik ve istikrarı zedelediğini savundu.

"Fransa İran'ın duruşunu destekliyor"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise bölgedeki siyasi süreçlerde siyasi ve güvenliğe katkı sağlayan İran'ın bu konudaki rolüne atıfla "Fransa, İran'ın bazı bölge ülkelerinin Suriye'ye yönelik askeri operasyonunda İran'ın duruşunu desteklemektedir." ifadesini kullandı.

Öte yandan ABD ve Rusya tarafları da Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik olası operasyonuna karşı olduklarını dile getirmişlerdi.

ABD ve Rusya tarafından heyetler bölgedeki Türkiye'nin olası operasyonuna karşı YPG güçleriyle temaslarını sürdürüyorlar.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum