İran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız

İran: Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşıyız

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 'Türkiye ile Esed rejimi arasındaki yanlış anlaşılmaları diyalog yoluyla çözmeye çabaladıklarını' söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye'nin başkenti Şam'a yaptığı resmi bir ziyarette, Türkiye'nin  Suriye kuzeyine yönelik olası operasyonunu değerlendirdi.

Abdullahiyan'ın Suriye seyahati Türkiye'ye ziyaretten 5 gün sonra geldi.

Dışişleri Bakanı, Türkiye ziyaretinde (Suriye'de) 'Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmesi gerektiğine' dikkat çekmişti.

Türkiye'de yaptığı görüşmelerin ardından Suriye'de de Esed rejimi yetkilileriyle görüşmesi gerektiğini vurgulayan Abdullahiyan, 'Türkiye ile Esed rejimi arasındaki yanlış anlaşılmaları diyalog yoluyla çözmeye çabaladıklarını' söyledi.

Suriye'deki ziyaretinin amacının bölgede 'Esed rejimi ile Türkiye arasında barışı ve güvenliğin tesis edilmesi' olduğunu belirten İranlı Bakan, Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ancak askeri bir operasyona karşı olduklarını ifade etti.

İran ile Türkiye'nin Suriye'de karşı karşıya gelebileceği iddiası

12 Haziran Pazar günü yayımlanan bir haberde, İran merkezli Shargh (Şark) gazetesine demeç veren eski devlet yetkilisi Ali Ekber Farazi, "İran ile Türkiye arasında (Suriye'de) bir karşılaşma beklenmesi muhtemel, ki bu da iki ülke arasında askeri bir çatışmaya yol açabilir." demişti.

İran'dan YPG kontrollü bölgelere askeri sevkiyat

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi geçtiğimiz günlerde, Esed rejimi ordu güçleri ve İran destekli milislerden oluşan bir bölüğün, Halep kuzeyindeki YPG noktalarına sevk edildiğini bildirmişti.

Al-Monitor sitesi de, Türkiye’nin olası Suriye operasyonuna karşı Rusya, İran ve Suriye'nin desteklediği grupların Türkiye'ye karşı birleştiğini öne sürmüştü.

Rus birlikleri ile Suriye’deki grupların bir araya geldiği ve “Kuzey Yıldırım” adında bir merkez kurulduğu ifade edilmişti. Bu merkezin Halep’in kuzeyinde konuşlanan bir Rus askeri üssünde bulunduğu öne sürülmüştü. Türkiye'nin olası operasyonuna karşı birleşen grupların arasında YPG ve Fatimiyyun Tugayı'nın da olduğu iddia edilmişti.

280.jpg

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.