İran ve ABD tarafından yıkılmıştı: Musul'un yeniden imarı için 7 milyar dolar gerekiyor

İran ve ABD tarafından yıkılmıştı: Musul'un yeniden imarı için 7 milyar dolar gerekiyor

İran ve ABD tarafından IŞİD'e karşı gerçekleştirilen saldırılarda tamamen tahrip olan Musul şehrinin yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtildi.

İran ve ABD tarafından IŞİD'e karşı gerçekleştirilen saldırılarda tamamen tahrip olan Musul şehrinin yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç olduğu belirtildi.

Musul Valisi Necim el Cuburi tarafından yapılan açıklamada şehrin yeniden imarı için 7 milyar dolara ihtiyaç olduğu ifade edilirken, savaşın üzerinden geçen 3 yıla rağmen halen şehirdeki binalar ve altyapıda ciddi hasar olduğunu vurguladı.

Cuburi binlerce Musullu sivilin halen evsiz olduğunu vurguladı.

Musul Savaşı

16 Ekim 2016 tarihinde, yakın tarihin en uzun süren savaşlarından olan Musul Savaşı başladı.

9 ay 4 gün süren savaş, modern çağın en büyük yıkımlarından birine, yaygın insan hakları ihlallerine ve geniş çaplı bir sivil katliamına sahne oldu.

2014 yılının Haziran ayında IŞİD tarafından kontrol altına alınan şehir, örgütün Irak'taki en önemli merkeziydi. IŞİD'in ilerleyişinin durması, IŞİD'e karşı bölgede ve Batı'da kurulan ittifakların alan kazanması sonrası tartışılan en büyük meselelerden biri "Musul'un geri alınması" oldu.

Saldırıdan önce bir milyondan fazla sivilin yaşadığı şehirde en büyük bedeli yine siviller ödedi.

Bağdat hükümeti güçleri, Peşmerge ve İran destekli Şii milislerin karadan yaptığı saldırılara ABD, Fransa, İngiltere havadan ve karadan yaptıkları bombardımanlarla destek verdi.

Sivil kayıpları ve insan hakları ihlalleri

Musul saldırısı tarihe sivillere yönelik suçlarla kazındı. Saldırılar sırasında öldürülen sivillerin sayısına dair zikredilen en minimal sayı 10-15 bin.

Gerçek sayının ise en az 40 bin olduğu belirtiliyor. Saldırının sona ermesinin üzerinden bir yıldan fazla geçse de enkazlardan halen cesetler çıkmaya devam ediyor.

Musul'da adından en fazla söz ettiren bir diğer şey ise sivillere yönelik infaz, işkence ve tecavüzler. Buna dair net bir sayı bulunmasa da, işkence ve tecavüze maruz kalan insanların sayısı on binlerle ifade ediliyor. Saldırı sırasında işlenen suçlara yönelik bir soruşturma yahut yaptırım ise yok.

IŞİD'e yönelik saldırının bitmesinden sonra kent merkezinde yüzlerce kişi IŞİD'li oldukları veya örgüte yardım-yataklık ettikleri gerekçesiyle Bağdat hükümeti ve İran destekli Şii milis güçler tarafından yargısız olarak infaz edildi.

Bu infazlara dair görüntüler aynı dönemde savaş suçlarını işleyen Bağdat hükümeti güçleri ve Şii milislerce kendi sosyal medya hesaplarından paylaşıldı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.