İran'da Reisi-Ruhani hesaplaşması: Yolsuzluk yargılanmalarında ceza yağdı

İran'da Reisi-Ruhani hesaplaşması: Yolsuzluk yargılanmalarında ceza yağdı

2013-2018 dönemi İran Merkez Bankası Başkanı Zebihullah Hudaiyan yolsuzluk ve kaçakçılık suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edildi. Bu gelişme Reisi'nin Ruhani dönemiyle hesaplaşması olarak değerlendiriliyor.

İran'da İbrahim Reisi'nin Ağustos ayında cumhurbaşkanlığı makamına oturmasının ardından Hasan Ruhani dönemine (2013-2021) ilişkin yolsuzluk soruşturması başlatılmış, soruşturmaların ardından hızlıca yargılama aşamasına geçilmişti.

İran'da yolsuzluk yargılamaları kritik bir netice verdi. 2013-2018 döneminde İran Merkez Bankası Başkanı olan Zebihullah Hudaiyan yolsuzluk ve döviz kaçakçılığı yaptığı gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İran Merkez Bankası'nın bazı diğer çalışanları da aynı suçlamadan hapis cezaları aldı.

Zebihullah Hudaiyan 2018'de İran Merkez Bankası'ndan 2018'de ayrılmasının ardından bir dönem İran eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ekonomi danışmanlığı da yapmıştı.

2005'ten bu yana İran'da yeni seçilen cumhurbaşkanlarının bir önceki döneme yönelik yolsuzluk operasyonu başlatması dikkat çekiyor. 2005'te İran cumhurbaşkanı seçilen Mahmud Ahmedinejad da kendisinden önceki cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi dönemine (1997-2005) yönelik yolsuzluk operasyonu yaptırmıştı.

2013'te İran cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani de kendisinden önceki cumhurbaşkanı Ahmedinejad dönemine (2005-2013) yönelik yolsuzluk operasyonu başlatmıştı.

Bu açıdan Reisi'nin iktidara gelmesiyle Ruhani dönemine yönelik yolsuzluk operasyonu başlatması gelenekselleşen İran'da cumhurbaşkanı ve hükümet değişimiyle geçmişe dönük yolsuzluk operasyonu gerçekleştirilmesinin bir örneği olarak değerlendirildi.

2005, 2013 ve bu kez gerçekleştirilen geçmişe dönük yolsuzluk operasyonlarında geçmiş cumhurbaşkanı ve bakanların değil de bu kimselerce atanmış üst düzey bürokratların ağır cezalar alması dikkat çekiyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.