İran'dan Avrupa'ya: ABD'ye baskı yapın

İran'dan Avrupa'ya: ABD'ye baskı yapın

İran yönetimi, Avrupa ülkelerine, Tahran’a yönelik yaptırımları askıya alması için ABD’ye baskı yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri, Avrupa ülkelerine, Tahran’a yönelik yaptırımları askıya alması için ABD’ye baskı yapmaları yönünde çağrıda bulundu.

İran yerel medyasına göre Cihangiri, “İran halkına nükleer anlaşma kapsamında herhangi bir yaptırım uygulanmamalıydı. Sözleşmeyi sürdürmek istiyorsanız, taahhütlerinize uymanız gerekir. Eğer istersek, İran'ın tam taahhütlere geri dönüşü çok basit. Nükleer anlaşma kapsamında tüm yükümlülüklerimize çalışma saatleri içinde devam edeceğiz. Ancak bu diğer tarafların anlaşma taahhütlerini kabul etmelerine bağlı” şeklinde konuştu.

“Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sizlersiniz”

Diğer taraftan İran’ın lideri Ali Hamaney, resmi sitesinde yer alan açıklamasında,  Avrupa’nın 11 taahhütte bulunduğunu ve hiçbirini yerine getirmediğini söyleyerek, “Yükümlülüklerimizi yerine getirdik. Şimdi ise taahhütlerimizi azaltmaya başladıktan sonra buna karşı çıkıyorlar. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen sizlersiniz” ifadelerini kullandı.

AB’den İran açıklaması

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran’la var olan nükleer anlaşmaya bağlı kalan tarafların Tahran'ın anlaşmaya yönelik ihlallerini önemli bir uyumsuzluk olarak görmediğini belirtti. Mogherini, tarafların anlaşmada yer alan anlaşmazlık çözüm mekanizmasını İran'a karşı şu an için aktif hale getirmeyi de düşünmediklerini kaydetti.

Frederica Mogherini, ayrıca “İran’ın, Kapsamlı Ortak Eylem Planı’nın (KOEP) yükümlülüklerini ve şartlarını yeniden tam olarak uygulaması için çalışacağız” dedi.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.