İran'dan füze geliştirme resti: Müzakere dahi edilemez

İran'dan füze geliştirme resti: Müzakere dahi edilemez

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, ülkesinin füze geliştirme çalışmalarının ve füze kabiliyetlerinin müzakere dahi edilemeyeceğini söyledi.

İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Ali Şemhani, ülkesinin füze kapasitesini geliştirme niyetinde olmadığını ancak uydu teknolojisi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Şemhani, "İran'ın askeri füzelerinin kapasitesini arttırmak için önünde bilimsel ya da operasyonel olarak herhangi bir kısıtlama yok. Ancak savunma doktrinine dayalı olarak füzelerin duyarlılığı ve hassasiyeti üzerinde sürekli çalışıyoruz. Kapasitesini arttırmak gibi bir amacımız yok." diye konuştu.

Savunma Bakanı: Füzelerimiz müzakere dahi edilemez

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi de ülkesinin füze kabiliyetinin müzakere dahi edilemeyeceğini dile getirdi.

Hatemi, "Düşmanlar İran'ın füze kabiliyetinin ortadan kaldırılmasını söylüyor. Ancak daha önce de defalarca tekrar ettik, füze kabiliyetimiz tartışmaya açık değil." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı: Fransa'nın tehditleri iş birliğine aykırı

İran Dışişleri Bakanlığı da Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian'ın balistik füze programıyla ilgili yeni yaptırım tehditlerinin iki ülke arasındaki iş birliğine ve siyasi müzakerelerdeki hakim ruha aykırı olduğunu duyurdu.

Füze kapasitesinin artırılmasının ulusal güvenliğin teminatı ve meşru savunma kabiliyetinin bir parçası olduğuna işaret eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, bu programın caydırıcılık doktrinine dayandığını kaydetti.

İran'ın, bölgede barış ve istikrarın kalıcı olmasından yana olduğunu ancak ABD ile Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin yüksek sayıda sofistike ve hücum silahları sattığını iddia eden Kasımi, silah satışlarının bölgedeki denge ve istikrarın bozulmasının temel faktörü olduğunu savundu.

"İran gerek gördüğü kadar devam edecek"

İran'ın savunma kabiliyetinin artırılmasının "mevcut reel tehditlerin" değerlendirilmesi sonucunda planladığını aktaran Kasımi, "İran ne kadar gerekli görürse o kadar güçlendirmeye devam edecek. İran füzelerinin kapasitesi müzakereye açık değildir. Bu nokta İran ile Fransa arasında devamlı olarak yapılan siyasi müzakerelerde Fransa'nın bilgisine sunulmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian'ın füze programı bağlamında yeni yaptırım tehditlerinin iki ülke arasındaki iş birliği ve siyasi müzakerelerdeki hakim ruha aykırı olduğuna vurgu yapan Kasımi, "Avrupa ülkelerinin her türlü yeni yaptırımı, İran'ın bu ülkelerle olan muamelesini gözden geçirmesine yol açacaktır." ifadesini kullandı.

Fransa: İran'ın balistik füze programı BMGK'ya aykırı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Paris'te gazetecilere yaptığı açıklamada, balistik füze programıyla alakalı İran ile yapılan müzakerelerin sonuca ulaşmaması durumunda Tahran'a yaptırım uygulayacaklarını söylemişti.

Le Drian, daha önce de İran'ın balistik füze programının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2231 sayılı kararına aykırı olduğu değerlendirmesinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.