İran'dan İngiltere'ye 'Hizbullah' tepkisi

İran'dan İngiltere'ye 'Hizbullah' tepkisi

İngiltere yönetiminin Lübnan Hizbullahı'nın siyasi kanadını "terör örgütü" ilan etme kararına tepki gösteren İran hükümeti, kararın "yanlış ve sorumsuzca" olduğunu belirtti.

Birleşik Krallık'ın Hizbullah'ın siyasi kanadını "terör örgütü" ilan etme kararına İran'dan tepki geldi.

İran'ın Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi, "Birleşik Krallık'ın kararı Lübnan halkının büyük bölümünü ve Hizbullah'ın Lübnan'daki yönetim ve siyasi yapı içerisindeki meşru pozisyonunu gözardı etmek anlamına geliyor" dedi. Kararı "yanlış ve sorumsuz" olarak nitelendiren Kasımi, ayrıca Hizbullah'ın bölgede terörle mücadeledeki rolüne dikkat çekti. Kasımi, "Hizbullah IŞİD gibi terör gruplarına karşı verilen savaşta en büyük destekçilerden biri" dedi.

Birleşik Krallık, ABD tarafından "terör örgütü" olarak sınıflandırılan Hizbullah'ın Orta Doğu'daki istikrarı bozucu etkisini gerekçe göstererek, Şii grubun siyasi kanadına yasak getireceğini açıklamıştı. Yasak, Hizbullah üyesi ya da gruba destek arayan bir kişinin 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Hamle, Londra'da Filistin ile dayanışma için düzenlenen bir gösteride açılan Hizbullah bayrağına gelen tepkiler üzerine gelmişti.  

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt karara ilişkin hafta içinde yaptığı açıklamada Hizbullah'ın siyasi ve askeri kanadı arasında bir fark olmadığınını dile getirmişti. Birleşik Krallık 2008'de de Hizbullah'ın silahlı kolunu "terör örgütleri listesi"ne almıştı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.