İran'dan petrol tankeri krizinde İngiltere'ye misilleme tehdidi

İran'dan petrol tankeri krizinde İngiltere'ye misilleme tehdidi

İran'a ait bir petrol tankerinin Cebelitarık'ta alıkonulmasının ardından Tahran'dan misilleme tehdidi geldi.

İran’dan Cebelitarık’ta petrol tankerine el konulmasının ardından misilleme tehdidi geldi. İran Devrim Muhafızları Komutanı İngiltere’nin alıkonulan tankeri serbest bırakmaması halinde İngilizlere ait bir petrol tankerini alıkoyma tehdidinde bulundu. Cebelitarık yönetimi Suriye'ye petrol taşıyarak yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle tankerin alıkonulma süresini mahkeme kararıyla 14 gün daha uzattı.

İran Devrim Muhafizları Komutanı Mohsen Rezai Twitter’dan paylaştığı mesajda “İngiltere İran’a ait petrol tankerini serbest bırakmazsa İngiliz petrol tankerini alıkoymak yetkililerin görevi” diye yazdı.

İngiltere’ye bağlı özerk Cebelitarık yönetimi, geminin taşıdığı yükün özelliğinin ve tankerin ulaşmayı amaçladığı noktanın tam olarak belirlenmesi amacıyla, Grace 1 adlı petrol tankerinde bulunan mürettebatın şüpheli olarak değil tanık olarak ifadelerine başvurulduğunu belirtti.

İngiliz Kraliyet askerleri Perşembe günü İngiltere’ye bağlı Cebelitarık kıyıları açıklarında petrol tankerine operasyon düzenlemiş ve tankere el koymuştu. İngiliz askerler gece karanlığında denizde seyreden gemiye helikopterle inmişti.

İngiltere’nin gemiye el koyması ABD’nin İran’a yönelik bir askeri operasyondan son anda caymasından kısa bir süre sonra İran ve Batı arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı. Son yaşanan gelişme şimdiye kadar Avrupalı güçlerin nötr kalmaya çabaladığı bir krizin içine Washington’ın yakın müttefiki İngiltere’yi de çekti.

“Tankere İran’daki bir limanda yükleme yapıldı”

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Musavi tankerin taşıdığı ham petrolün İran’dan geldiğini belirtti. Geminin belgelerine göre petrol komşu ülke Irak’tan gelmişti ancak Reuters haber ajansının incelediği veriler tankere İran’daki bir limanda yükleme yapıldığını gösteriyordu.

Avrupa ülkeleri ABD’nin tüm çağrılara rağmen İran’la 2015 yılında imzalanan ve Tahran’a nükleer programına sınırlama getirmesi karşılığında küresel ticarete erişim imkanı tanıyan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiği geçtiğimiz yıldan bu yana bir denge arayışı içinde.

Washington son 2 ay içinde İran’ın petrol ihracatını tamamen durdurmak amacıyla Tahran’a yönelik yaptırımları sıkılaştırmış durumda. Son yaptırımlar İran’ı ana akım pazarlardan çekmiş ve ham petrolünü satmak için başka yöntemler bulmaya zorlamıştı.

İran’la yaşanan gerilim Washington’ın Tahran’ı Körfez’deki gemilere saldırmakla suçlaması ve İran’ın ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürmesiyle askeri boyut kazanmıştı. ABD Başkanı Donald Trump İran’a yönelik hava operasyonu emrini son anda geri çektiğini açıklamıştı.

Krizin çözümü için diplomatik çabaların devam ettiği sırada İran geçtiğimiz hafta nükleer anlaşma kapsamında izin verilen miktardan daha fazla düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum depoladığını açıklamış, 7 Temmuz’dan itibaren de daha yüksek düzeyde uranyum zenginleştireceğini belirtmişti.

Geminin alıkonulma süresi 14 gün daha uzatıldı

Cebelitarık yönetimi Suriye'ye petrol taşıyarak yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle tankerin alıkonulma süresini mahkeme kararıyla 14 gün daha uzattı.

Cebelitarık yönetiminden yapılan yazılı açıklamada "Anayasa Mahkemesi Suriye'ye yönelik yaptırımlara ilişkin AB'nin 36/2012 sayılı yasası gereği Grace 1 adlı geminin daha uzun süre alıkonulmasının gerekliliğine hükmetti" ifadesi yer aldı.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.