İran'ın petrol ihracatında düşüş devam ediyor

İran'ın petrol ihracatında düşüş devam ediyor

ABD’nin Tahran’ın ana gelir kaynağı olan ham petrol ihracatı, Haziran ayının başından bu yana günlük 300 bin varilin altına düştü.

Petrol sektöründeki kaynaklar ve tanker verilerine göre, ABD’nin Tahran’ın ana gelir kaynağı olan ham petrol ihracatına yönelik yaptırımlarının ardından, İran'da petrol ihracatı Haziran ayının başından bu yana günlük 300 bin varilin altına düştü.

Reuters haber ajansına göre sektördeki akışı gözleyen kaynaklar, İran'ın geçtiğimiz Haziran ayının ilk üç haftasında günde yaklaşık 300 bin varil ihraç ettiğini belirtti. Öte yandan petrol akışını gözetleyen ‘Refinitiv Eikon’ şirketinden elde edilen verilere göre ham petrol sevkiyatı günde yaklaşık 240 bin varil olarak gerçekleşti.

ABD, geçtiğimiz Mayıs ayında İran petrolü ihracatı konusunda bazı ülkelere tanınan muafiyetleri kaldırmıştı. Trump yönetimi, Tahran’ın petrol ihracatını sıfırlama konusunda ısrarcı olduğunun altını çizdi.

İran’ın, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD İHA’larını düşürdükten sonra geçtiğimiz hafta petrol fiyatları arttı. Washington ise İHA’ların uluslararası hava sahasında olduğunu söyledi.

Brent petrol ise geçtiğimiz hafta yaklaşık yüzde 5 artış gösterdi. Bu 5 hafta sonrasında kaydedilen ilk artış oldu. ABD ham petrolü 2016 yılının Aralık ayından bu yana en büyük haftalık kazanç yaklaşık yüzde 10 oranında arttı. Ancak Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada Tahran’ın bölgedeki faaliyetlerini finanse etmek için kullandığı kaynakları daha da azaltmak için İran’a karşı ‘en büyük’ ekonomik yaptırımları açıklayacağını ifade etmişti.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.