İran'dan yeni 'Hürmüz Boğazı' tehdidi

İran'dan yeni 'Hürmüz Boğazı' tehdidi

İran Devrim Muhafızları Ordusu Tahran'ın Hürmüz Boğazı’nı kullanımına yönelik herhangi bir kısıtlama getirilmesi halinde boğazı geçişlere kapatabileceği tehdidini yineledi.

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) bir kez daha Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kullanımına yönelik herhangi bir kısıtlama getirilmesi halinde boğazı geçişlere kapatabileceği sinyalini verdi.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı’ndan, Washington’ın İran’a tanıdığı petrol muafiyetlerini sona erdirme kararına yönelik yapılan ilk açıklamada, geçtiğimiz Ağustos ayında başlayan ABD yaptırımlarının bu gibi “olumsuz” sonuçlarının beklendiği belirtilirken Avrupalı şirketler başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel şirketler ile İranlı şirketler arasındaki temas ve istişarelerin yoğunlaştığı vurgulandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamadan birkaç saat önce, DMO Deniz Kuvvetleri Komutanı Ali Rıza Tengsiri, basında çıkan, Trump yönetiminin “İran petrol ihracatını sıfırlama” planı çerçevesinde uyguladığı yaptırımlardan muaf tuttuğu ülkelerin muafiyetlerini sona erdirme niyetine ilişkin açıklamalarda bulundu. Daha önce Hürmüz Boğazı'nı kapatmakla tehdit eden diğer DMO komutanlarıyla karşılaştırıldığında tonunda gözle görülür bir düşüş olan Tengsiri, ABD yönetiminin İran’ın petrol ihracatını sonlandırma planına işaret ederek, “Hürmüz Boğazı, uluslararası yasalara göre bir deniz güzergahıdır. İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kullanımı kısıtlanırsa boğazı geçişlere kapatırız” ifadelerini kullandı.

Ruhani: Ateşle oynamayın

İran Hürmüz Boğazı’nı kapatma tehdidini ilk kez dillendirmiyor. Daha önce de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından uluslararası yaptırımlarla karşı karşıya kaldığında da bu tehdide başvurmuştu. Ancak bu tehditler, Donald Trump'ın geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden iki ay sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından da dillendirilmişti.

Cumhurbaşkanı Ruhani Temmuz ayının başlarında gerçekleştirdiği Avusturya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, eğer İran petrol ihraç edemezse, hiçbir ülkenin Basra Körfezi'nden petrol ihraç edemeyeceğini söylemişti. Ruhani açıklamasında ayrıca ABD Başkanı Trump’a seslenerek, “Biz her zaman Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağladık. Ateşle oynamayın. Aksi takdirde pişman olursunuz. İran'la barış, barışların anası; savaş, savaşların anasıdır” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte İran lideri Ali Hamaney aynı tarihlerde yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin İran petrol ihracatının kısıtlanması halinde Hürmüz Boğaz’ını kapatma tehdidinin “İran rejiminin politikasını ve yaklaşımını yansıttığını” söyledi.

CENTCOM terör örgütleri listesine alındı

Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın İran’ın petrol ihracatı için 8 ülkeye tanınan muafiyetleri sona erdirme hamlesi, Washington’un DMO'yu terör örgütleri listesine ekleme kararının ardından geldi. Buna karşılık İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi, ABD Merkez Kuvvetlerini (CENTCOM) terör örgütleri listesine aldı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.