ABD-İran gerilimi: ABD bölgeye uçak gemisi gönderiyor

ABD-İran gerilimi: ABD bölgeye uçak gemisi gönderiyor

İran ve kendisine bağlı vekil güçlerin bölgedeki ABD'ye ait güçlere saldıracağına dair işaretler algılanması üzerine Beyaz Saray, bölgeye uçak gemisi ve diğer bazı askeri kaynaklarını göndermeye karar verdi.

Konuya ilişkin açıklama yapan ancak ismi paylaşılmayan bir yetkili ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) da bu kararı onayladığını söyledi. Ancak uçak gemisi ve benzerin güçlerin bölgeye kaydırılmasına ilişkin detay paylaşmadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton Pazar akşamı yaptığı açıklamada ABD'nin, USS Abraham Lincoln uçak gemisini ve bir bombardıman görev gücünü Ortadoğu’yu da kapsayan ABD Merkez Komutanlığı’na gönderdiğini söyledi.

Bolton, söz konusu kararın bazı sorunlar ve artan işaretler ve uyarılar üzerine alındığını söyledi. Detay vermekten kaçınan Ulusal Güvenlik Danışmanı, ABD'nin kendisine yönelik bir saldırıya sert şekilde karşılık vereceğinin işaretini ortaya koyduğunu belirtti. Bolton, “ABD İran rejimiyle bir savaş arayışında değil ama Devrim Muhafızları, İran güçleri ya da vekalet güçlerden gelebilecek bir saldırıya karşılık vermek için tamamen hazırlıklı olmalıyız” diye konuştu.

Pentagon’dan Bolton’un açıklamarına dair henüz bir yorum yapılmadı.

Bolton’un işaret ettiği Merkez Kuvvetler Komutanlığı alanı kapsamında Abraham Lincoln gemisinin Kızıl Deniz’e Arab Denizi’ne ya da Basra Körfezi’ne gidebileceği belirtiliyor. Hali hazırda Basra Körfezi’nde herhangi bir ABD uçak gemisi bulunmuyor. Bolton’un kast ettiği bombardıman görev gücü de karada konuşlu bombardıman uçakları anlamına geliyor ve bunlarında Arap Yarımadası’ndaki üslere konuşlandırılacağı ifade ediliyor.

Pompeo: İran tarafından artan bir hareketlilik görüyoruz

Avrupa seyahati esnasında gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pompeo da ABD'nin bu hazırlıkları bir süredir yaptığını söyledi.

Pompeo da İran ya da ona bağlı güçlerin Amerika kuvvetlerine ya da temsilciliklerine yönelik saldırı olasılığından bahsetti ve “Kesin bir biçimde İran tarafından artan bir hareketlilik görüyoruz. Bu durumda bir saldırıdan İran’ı sorumlu tutarız. Bu saldırı üçüncü bir grup vekalet güç Hizbullah’tan da gelse bir bundan doğrudan İran yönetimini sorumlu tutacağız” dedi.

Artan hareketlilikten neyi kast ettiği sorulan Pompeo, “Bunun altında yatanların neler olduğu hakkında konuşmak istemiyorum. Ama biz net biçimde ifade etmek istiyoruz ki İranlılar olası bir durumda nasıl tepki vereceğimizi anlamalılar” dedi.

İsrail ve Gazze şeridinde yaşananlarda İran’ın parmağı olup olmadığı şeklindeki bir soruyaysa Pompeo “O konu bundan ayrı” yanıtını verdi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.