İran'ın BAE'deki finansal ağı hedefte

İran'ın BAE'deki finansal ağı hedefte

İran'a yapılacak ödemeleri kolaylaştırmak için Dubai'de birçok paravan firma kurulmuştu.

Reuters'ın haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi kararını almasından birkaç gün sonra ABD, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü adlı özel kuvvetlere milyonlarca dolar para aktardığı söylenen 6 kişi ve 3 firmaya yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamaya göre paravan şirketler tespit edildi ve BAE ile birlikte hareket edilerek büyük bir ağın işleyişi durduruldu. 

ABD Hazine Bakanı Steven Munchin yaptığı açıklamada, "İran rejimi ve merkez bankası, Kudüs Gücü'nü ve bölgesel gruplarını finanse etmek için BAE'deki kişilerin ABD dolarına olan erişimini suistimal etti." ifadelerini kullandı.

İran'ın en güçlü operasyonel birimi olan İran Devrim Muhafızları, İran ekonomisinde önemli bir pasta payını yönetiyor ve siyasi sistemde büyük bir etkiye sahip. Kudüs Gücü, İran Devrim Muhafızlarının denizaşırı operasyonlarında görev yapan seçkin bir birim. 

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın bildirdiğine göre İran Devrim Muhafızları'nın paravan şirketleri ile döviz tüccarlarının da aralarında olduğu 6 kişi ve 3 kurum yaptırımlara tabi tutuldu. 

BAE'den yapılan açıklamada ise "İran Devrim Muhafızları ile iş yapan aynı şirketlerin ve kişilerin terör listesine alındığı" söylendi.  

Trump aldığı karar sonrası İran ile ticaret yapan firmalara bu ticaretlerini sona erdirmeleri için 90 gün ile 6 ay arasında değişen bir süre vermişti.

Reuters'ın aktardığına göre Şubat 2015 tarihinde tüm yaptırımlara rağmen İran'a en az 1 milyar dolarlık bir para kaçırıldı. Kaynakların Reuters'a anlattığına göre kaçırılan bu nakit para İran'a gelmeden önce Dubai, BAE, Irak'taki paravan şirketlerden ve döviz bürolarından geçiriliyor. 

2015 yılında nükleer anlaşmaya varılmadan önce, İran'a yapılacak ödemeleri kolaylaştırmak için Dubai'de birçok paravan firma kurulmuştu. 

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.