İran'ın savunma harcamaları şahin kanadın beklentilerini dahi aştı

İran'ın savunma harcamaları şahin kanadın beklentilerini dahi aştı

"Bulgulara göre, 2018-2019 savunma bütçesi İran’daki şahin kanadın dahi beklediğinden büyük oldu."

Londra merkezli Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü  (IISS) isimli bağımsız düşünce kuruluşu İran’ın son dönemde savunma harcamalarının gizli kalemleri ve ülkenin askeri kurumlarında hasıl olan denge değişiklikleriyle alakalı bir çalışma yayımladı.

Bulgulara göre, 2018-2019 savunma bütçesi İran’daki şahin kanadın dahi beklediğinden büyük oldu.

Şahin kanat, 2016 yılında ulaşıldığı üzere savunma bütçesinin İran’ın toplam yıllık bütçesinin yüzde 5’i kadar olmasını istiyordu.

Ulaşılan verilere göre, İran’ın 2018-2019 arasında askeri amaçlar için yaptığı harcamalar 19.6 milyar dolar olacak. İran’ın toplam bütçesinin 260 milyar dolar olduğunu göz önüne alırsak, yıllık askeri harcamalar bütçenin yüzde 7.5’ine tekabül etmektedir.

IISS’in çalışması, gerçek faktörlere göre incelendiğinde İran’ın askeri harcamaları 5 yıl öncesine göre 2018 yılında yüzde 53 arttı.

Fonlara erişim

İran’ın savunma harcamalarındaki bu yukarı yönlü hareket “özellikle savunma alanında faaliyet gösteren birçok kurumun, resmi bütçenin dışında kalan kaynaklardaki fonlara erişiminin olması ve iç pazardaki petrol satışlarından elde edilen gelir gibi bütçe-dışı fonları kullanabilmesi” nedeniyle bu derecede olmuştur.

Yukarıda bahsedilen hususlara ilaveten, Devrim Muhafızları’nın görünenlerin haricinde başka gelir kaynakları da vardır. Gerek paravan özel şirketler üzerinden gerekse ağırlığını kullanarak, altyapı hizmetleri ve değeri 2.5 milyon doları bulan inşaat, enerji, yol yapımı, yiyecek ve nakliyat alanlarındaki özel ihaleler Devrim Muhafızları’nın cebine akmaktadır.

İran’ın savunma harcamalarının hesaplanmasını zorlaştıran bir diğer faktör de ülkenin askeri güç olarak işlev görebilecek düzensiz birliklere sahip olmasıdır.

Son savunma bütçesinde, geçtiğimiz yakın dönemde İran’da baş gösteren protesto olaylarının bastırılmasında kullanılan yerel güçlere verilen pay da yüzde 84 oranında arttırıldı.

Devrim Muhafızları ayrıca kanun gereği tüm ülkenin savunma bütçesinin üçte birini almaktadır. Yani bu sene itibariyle 6.4 milyar dolar tutarında bir meblağ Devrim Muhafızları'nın kullanımına verildi.

Kaynak: Al Arabia, Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.