İran'la nükleer müzakereler tıkandı mı?

İran'la nükleer müzakereler tıkandı mı?

Ciddi ilerlemelerin kaydedildiği belirtilen ABD ve İran nükleer müzakerelerinin iki tarafın da 2015 anlaşmasında değişiklik istemesi nedeniyle tıkanmış olabileceği iddia ediliyor.

Viyana'da Avrupa Birliği'nin aracılığıyla İran ve dolaylı olarak ABD arasındaki süren nükleer görüşmelerde tıkanma yaşandığını belirtiliyor.

ABD ve İran arasında anlaşmanın sağlanmasından yana olan Avrupa Birliği'nin iki tarafın taleplerini yakınlaştırma çabalarının sürdüğü ifade ediliyor.

2015'te ABD ve AB ile İran arasında İran'a yaptırımların kaldırılması karşılığında İran'ın nükleer faaliyetlerini, uranyum zenginleştirme çalışmalarını sınırlayan bir anlaşma imzalanmıştı. 2018'de ABD anlaşmadan çekildiği gibi İran ile ticari ilişkileri bulunan ülkelere yaptırım tehdidinde bulunmuştu.

"Görüşmeler tıkandı"

AB, 2015 anlaşmasına geri dönülmesinden yana. Fakat kulis bilgilerine göre ABD de İran da anlaşmada değişiklikler yapılmasını talep ediyor.

ABD, 2015 anlaşmasını İran'a fazla tavizkar buluyor. İran'ın nükleer faaliyetlerinin daha sınırlandırılmasını ve askeri teknolojiyle doğrudan veya dolaylı yaptırımların sürmesini talep ediyor.

İran da ABD ile aynı alanlarda, aksi yönde değişiklikler talep ediyor. İran nükleer faaliyet ve uranyum zenginleştirme sınırlarının 2015 anlaşmasına göre daha yukarıya çekilmesini, yaptırımların ise kayıtsız şartsız tamamen kaldırılmasını istiyor.

Tarafların anlaşmasının hemen gerçekleşmeyeceği fakat sürecin de kolaylıkla sona ermeyeceği tahmin ediliyor. Ay başında AB devam eden müzakerelerde temel sorunların çözüldüğünü ve ciddi ilerlemeler kaydedildiğini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.