İranlı idarecilerin çocukları "Büyük Şeytan" ABD'de yaşıyor

İranlı idarecilerin çocukları "Büyük Şeytan" ABD'de yaşıyor

İran rejiminin önde gelen isimlerinin çocuklarının, İranlı liderlerce “Büyük Şeytan” olarak isimlendirilen Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor olması dikkat çekiyor.

İran Devrimi ve mevcut rejimiyle özdeşleşen ve halen idareci olan çok sayıda ismin çocuk ve yeğenlerinin Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşaması dikkat çekiyor.

- Meclis Başkanı Laricani’nin Kızı

ali-laricani.jpg

Ali Laricani

Bu isimlerden en göze çarpanlarının başında, 1979 Devrimi’nden yana İran'ın idaresinde yer alan ünlü aile Laricanilerden olan Meclis Başkanı ve 2021 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde adayı olması beklenen Ali Laricani’nin Ohio’da yaşayan kızı geliyor.

- Masume Ebtekar’ın oğlu

ebtekar-001.jpg

Masume Ebtekar

Listede yer alan en ilginç isim ise İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, aynı zamanda Kadın ve Aile Bakanı Masume Ebtekar’ın Chicago Üniversitesi’nde psikoloji bölümünde okuyan oğlu İsa Haşimi. Masume Ebtekar Kasım 1979’da ABD’nin Tahran Büyükelçiliği çalışanlarını rehin alanların arasında bulunduğu gibi, konu hakkında basına açıklamalarda bulunduğu o yıllardan kalma röportajı da bulunuyor.

Aşağıdaki açıklamada Masume Ebtekar ABD İran'la anlaşmazsa Amerikalı rehineleri öldüreceğini belirtiyor:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Bakır Nubeht’in yeğenleri, aynı zamanda İran Şura Meclisi’nde milletvekili Ali Nubeht’in çocukları olan İhsan Nubeht ve Nilüfer Nubeht de ABD’de yaşıyor.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in de, ABD ile İran ilişkilerinin son derece kötü olduğu 1980’li yıllarda ABD’de eğitim görmesi dikkat çekiyor.

Mollaların Dubai ve Avrupa’ya Sermaye Aktarımları

Bir yandan İran rejimi vatandaşlarına sermayenin ülke dışına kaçırılmaması tavsiyelerinde bulunurken bir yandan da molla sınıfının humus paralarını (Humus: Şiilikte halkın mollalara dini çalışmalara harcanmak üzere gelirinin beşte birini verme zorunluluğu) şahsi hesaplarına geçirerek Dubai ve Londra başta olmak üzere yurt dışında şahsi yatırımlara giriştiğine dair 1979’dan beri artarak devam eden haberler, ekonomik krizle boğuşan İran kamuoyunun tepkisini çekiyor.

Iraklı Şii Molla Ahmed el-Kabbanci, humus paralarının mollalarca çalınıp çarçur edildiğini iddia ederek günümüzde mollalara humus vermenin dinen haram olduğunu söylüyor

Geçtiğimiz sene hayatını kaybeden İran Eski Cumhurbaşkanı ve İran Devrimi’nin önde gelen isimlerinden, Devrim Lideri Humeyni’nin en yakın talebelerinden olan Haşimi Rafsancani’nin (1934-2017) sağlığında İran kamuoyunca öğrenilen Londra’daki büyük emlak yatırımları da, mollaların idaredeki yolsuzluklarına ve yurt dışına sermaye kaçırmalarına en çok atıfta bulunulan örnek olmaya devam ediyor.

rafsancani.jpg

Haşimi Rafsancani

Yaptırımlarla dünyadan izole edilen İran halkının, ülke seçkinlerinin yurt dışı bağlantılarını, yatırımlarını her geçen gün daha çok sorguladığı gözlemleniyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.