Aymenn Jawad Al-Tamimi

Aymenn Jawad Al-Tamimi

IŞİD, Ceyş Halid 'fitnesi' kararını verdi

IŞİD, Ceyş Halid 'fitnesi' kararını verdi

IŞİD bağlantılı Ceyş Halid bin Velid örgütü, kuruluşundan birkaç ay sonra 2016 yılının Ekim ayında ilk lideri Haşim el Şami (Ebu Haşim el İdlibi)'nin bir suikastle öldürülmesinin ardından iç çekişmeler ile çalkalandı. 

Olayın ardından örgütün selefi olan Liva Şuheda el Yermük'ün üst düzey yöneticileri ve 'Afgan cihadı' tecrübesi de bulunan Ebu Ubeyde Kahtan ve Nidal el Baridi tutuklandı. Bu iki isim 2017 yazında idam edildi. 

Ancak, IŞİD ile bağlarını düşünürsek -özellikle suçlamaların ciddiyeti göz önüne alındığında- bu olayın IŞİD'in gözünden kaçması imkansızdı. Yeni yayınlanan dökümanlara göre (Yermük Medya Ofisi tarafından paylaşıldı), olay IŞİD tarafından gözden geçirildi ve ihanet, mürtedlik ve Ebu Haşim el İdlibi'nin öldürülmesi suçlaması ile tutuklanan ve öldürülen kişilerin masum olduğuna hükmedildi. 

Yayınlanan dökümanlara göre, Ceyş Halid bin Velid'in kurduğu mahkemenin başında Ebu Ali Saraya vardı. Ebu Ali Saraya, Kahtan'a karşı verilen karar nedeniye hiyanet ile suçlandı ve birçok defa hapse kondu ve Kahtan'a karşı yapılanda hatalı olduğunu kabul etti. Bir görüşe göre ise hala hapiste bulunuyor, diğer bir görüşe göre ise şu an serbest. 

Bu döküman, IŞİD ve Çeyş Halid bin Velid arasındaki ilişkinin delili sayılabilecek ilk döküman olması nedeniyle önemli.

1-047.jpg

Tercüme: Mepa News

Bu yazı toplam 3354 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Aymenn Jawad Al-Tamimi Arşivi