"IŞİD lideri Bağdadi İdlib'de öldürüldü"

"IŞİD lideri Bağdadi İdlib'de öldürüldü"

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin ABD tarafından düzenlenen operasyonda öldürüldüğü ifade ediliyor.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'nin Suriye'nin İdlib ili kuzeyinde ABD tarafından düzenlenen operasyonda öldürüldüğü ifade ediliyor.

Bağdadi'nin öldürüldüğü haberi ABD tarafından resmi olarak doğrulanmış değil. Ancak ABD medyası ve isim vermeden medyaya açıklamada bulunan askeri kaynaklar örgüt lideri Ebubekir el Bağdadi'nin öldürüldüğü bilgisini doğruluyor. 

Bazı ABD askeri kaynakları Bağdadi'nin İdlib'in kuzeyinde bir buçuk saat süren bir operasyonda yanındaki 8 kişiyle birlikte öldürüldüğünü ifade etti.

Operasyon Türkiye sınırına oldukça yakın bir noktada düzenlendi

ABD tarafından IŞİD lideri Bağdadi'ye yönelik gerçekleştirilen operasyon saat 00.15 sularında Türkiye sınırına oldukça yakın bir bölgede başladı.

İdlib'in kuzeyindeki Barişa (Barisha) yerleşiminde düzenlenen operasyonda Bağdadi'nin kaldığı iddia edilen ev hedef alındı. Gece saat 00.15 sularında operasyonunu başlamasının ardından ABD'ye ait savaş uçakları bölgede birden fazla hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırılardan bazıları operasyon başladıktan 4 saat sonra yapıldı.

Operasyonunu detayına ilişkin kamuoyuyla paylaşılan tek bilgi Bağdadi'nin bir hava saldırısında öldürüldüğü yönünde.

Nitekim bu bilgiyi doğrulayan görüntüler sosyal medyadan servis edildi ve benim de yaptığım konum tespitleriyle doğrulandı.

Bağdadi'nin hedef alındığı ifade edilen yapı:

Örgüt liderinin hedef alındığı ifade edilen yapıya bakıldığında operasyonunu bir hava saldırısı şeklinde düzenlenmiş olabileceği ihtimali yüksek görünüyor. 

Ancak akşam saatlerinde bölgeden aktarılan bazı ses kayıtlarında helikopterlerin bir noktayı ateş altına aldığı anlaşılmaktaydı. Bu da baskın senaryosuyla gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilmek istenen operasyonun sonradan hava saldırısına dönüşmüş olabilme ihtimalini gösteriyor.

Bir diğer senaryo ise ABD askerlerinin baskını gerçekleştirdikten ve Bağdadi öldükten sonra geride bir şey bırakmamak için evi hava saldırısıyla/başka yöntemlerle imha etmiş olabilecekleri ihtimali.

Operasyonunu düzenlendiği noktanın konumu:

"Bağdadi üzerindeki yeleği patlattı"

Operasyonla ilgili olarak ortaya atılan ilk iddia, eve gerçekleştirilmek istenen baskınla birlikte IŞİD lideri Bağdadi'nin üzerindeki patlayıcı yeleği infilak ettirdiği yönündeydi. 

Bilindiği gibi birçok IŞİD'li canlı olarak yakalanmamak için patlayıcı yelek veya kemerle dolaşıyor.

"Türkiye ile bilgi paylaşılmadı"

Bağdadi'ye yönelik ABD tarafından gerçekleştirilen operasyonun Türkiye sınırına oldukça yakın bir bölgede (yaklaşık 5 kilometre mesafede) düzenlenmesi ABD'nin Türkiye ile bilgi paylaşımında bulunmuş olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. 

Ancak Newsweek kaynaklı bir haberde Bağdadi'ye yönelik düzenlenen operasyonda Türkiye ile herhangi bir bilgi/istihbarat paylaşımında bulunulmadığı ifade edildi.

Resmi açıklama Trump tarafından yapılacak

Öte yandan ABD Başkanı Trump sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda "Çok büyük bir şey oldu" ifadesini kullanarak ayrıntıya yer vermedi.

Beyaz Saray Sözcüsü arafından yapılan açıklamadaysa, ABD Başkanı Trump'ın TSİ 16.00'da 'önemli bir açıklama' yapacağı ifade edildi. Ölüm haberinin doğrulanması durumunda Trump bunu kendisi duyuracaktır.

Halid Abdurrahman

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.