IŞİD lideri Bağdadi'nin ses kaydı yayınlandı

IŞİD lideri Bağdadi'nin ses kaydı yayınlandı

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin ses kaydı yayınlandı.

IŞİD'in ana propaganda organı Al-Furqan, örgüt lideri Ebubekir Bağdadi'nin yeni bir ses kaydını yayınlandı.

Bağdadi, yarım saatlik konuşmasında örgüt üyelerine ve sempatizanlarına mesajlar verdi.

Bağdadi, 29 Nisan 2019 tarihinde yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk defa kameralar karşısına çıkmıştı.

Dün yayınlanan ses kaydı, Bağdadi'nin 29 Nisan tarihinden bu yana ilk açıklaması oldu.

IŞİD'e bağlı medya yapılanmalarından "Al-Furqan" üzerinden yayınlanan açıklamada Bağdadi dikkat çeken bazı noktalara değindi.

IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi'nin açıklamasından satır başları:

- Bağdadi, devlet ilanının üzerinden 5 yıl geçtiğini, halen daha örgüte katılımların devam ettiğini ifade ederek, IŞİD'in sloganı olan "bakiye" (kalıcı) sloganını dillendiriyor ve bunu "IŞİD'in düşmanlarının da kabul ettiğini" söylüyor.

- IŞİD lideri, dünyanın dört bir yanında saldırılara devam ettiklerini ve "Bunun modern cihadi tarihte benzeri görülmemiş bir durum olduğunu" öne sürüyor.

- Ebubekir Bağdadi, konuşmasında son dönemde örgütün düzenlediği saldırılara dair bazı rakamlar aktarıyor. Aynı zamanda her saldırının IŞİD tarafından bildirilmediğini söylüyor.

- Ses kaydında Irak ve Suriye'yi örgüt için merkeze koyan Bağdadi, IŞİD'in Afganistan, Yemen, Somali, Batı ve Orta Afrika, Doğu Asya ve Kuzey Afrika'da faal olduğunu dile getiriyor.

- Bölgedeki son gelişmelere, Suriye'deki Rusya ve Esed rejimi saldırısına, Mısır'da 2013 yılındaki darbenin ardından yaşanan katliamlara, Sudan ve Libya'daki son olaylara değinen Bağdadi, örgüt mensuplarına, "Geçmişte kendileriyle savaşıp pişman olanların tövbelerini kabul etmeleri" çağrısı yapıyor. Aynı zamanda cihat yanlısı diğer grupların mensuplarının kendilerine katılması yönünde ifadelere yer veriyor.

- Bağdadi'nin konuşmasının en önemli kısmını ise Irak ve Suriye'deki kamplar oluşturuyor. IŞİD Irak ve Suriye'de etkinliğini yitirirken, çoğu kadın ve çocuk on binlerce kişi esir kamplarına yerleştirilmişti. Kamplarda kalanların önemli bir bölümü IŞİD mensuplarının ailelerinden oluşuyordu ve aralarında çok sayıda yabancı da bulunuyordu. Bu kamplardaki insani durum sıklıkla gündeme geliyordu.

Bağdadi, kamplardaki kişilerin kurtarılması yönünde çağrıda bulunarak, "Eğer onları güç kullanarak kurtaramıyorsanız fidye ödemekten tereddüt etmeyin." ifadesini kullanıyor.

- Ses kaydında dikkat çeken bir diğer durum, Bağdadi'nin geçmişteki ifadelerinin aksına, ses kaydındaki konuşmasının daha çok bölgesel konulara odaklanması. Bağdadi Batı'ya ve ABD'ye yönelik ifadelerden ziyade bölgesel meselelere eğiliyor.

Örgütün ana propaganda organı Al-Furqan medya yapılanması tarafından servis edilen 30 dakikalık ses kaydı sonrasında dünyanın farklı bölgelerindeki IŞİD sempatizanları sosyal medya ortamında Bağdadi'ye olan bağlılıklarını gösteren mesajlar paylaşmaya başladı.

Tamamı kağıtların üzerine yazılı olan mesajlarda, mesajın paylaşıldığı ülkenin ismi ve örgüte olan bağlılığı sembolize eden yazılar bulunuyor. 

Brezilya, Meksika, Almanya, Hollanda, Kosova, Lübnan, Irak, Suriye, Maldivler, Dağıstan ve diğer farklı ülkelerden yayınlandığı ileri sürülen mesajların tümünde ortak bir tema izlenmiş.

Bağdadi ve IŞİD'e bağlılık mesajlarının yayınlandığı ülkeler arasında Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin birçok bölgesinden olduğu ileri sürülen mesajlar örgüt sempatizanı oldukları belirtilen kişilerce paylaşılmış.

Türkiye'den paylaşıldığı iddia edilen mesajların bazılarında bıçak, bazılarında tabanca, bazı mesajlarda ise Kalaşnikof tüfeği ve el bombaları bulunuyor. 

Türkiye'den paylaşıldığı iddia edilen bu fotoğraflar sosyal medya üzerinde ilk olarak YPG/PKK sempatizanı hesaplarca dolaşıma sokuldu. 

Özellikle uluslararası kamuoyunda "Türkiye'deki IŞİD varlığı" yönünde farklı algı çalışmaları yürütüldüğü göz önüne alındığında, bu fotoğrafların gerçekten Türkiye'deki IŞİD sempatizanları tarafından servis edilme ihtimallerinin araştırılması zorunlu hale geliyor.

Ses kaydının yayınlayacağını haberi IŞİD'e bağlı Amak Ajansı tarafından ilk duyurulduğunda, kaydın kime ait olduğu belirtilmedi. Ancak batılı araştırmacılar da dahil konuyla ilgili kesim ses kaydının örgüt sözcüsü Ebu Hasan el Muhacir'e ait olabileceği görüşünü belirtti. 

Çünkü kısa bir süre önce görüntülü mesajı yayınlanan Bağdadi'nin (Nisan ayında) bu kadar kısa bir süre sonra tekrar bir mesaj yayınlama ihtimali üzerinde durulmuyordu. Bu da örgütün sempatizan kitleye ulaşma ve etki bırakma üzerinde bir çalışma yürüttüğü yönünde yorumlanabilir.

IŞİD lideri Bağdadi'nin yayınladığı mesajlarının tarih ve isimleriyse şu şekilde:

basliksiz-2-014.jpg

Halid Abdurrahman

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.