IŞİD'in 'Türkiye Vilayeti' adıyla yayınladığı video ne anlama geliyor?

IŞİD'in 'Türkiye Vilayeti' adıyla yayınladığı video ne anlama geliyor?

"Videoyla ilgili biraz daha detaya inildiğinde örgüt mensuplarının etkili bir şekilde silahlandığı görülüyor"

DAEŞ’e bağlı propaganda kaynakları 10 Temmuz’da “Türkiye Vilayeti” başlıklı bir video servis ederek örgütün Türkiye yapılanması mensupları oldukları öne sürülen kişilerin lider Ebu Bekir el Bağdadi’ye bağlılık yemini ettikleri görüntüleri yayınladı.

“Akıbet Takva Sahiplerinindir” (Kuran ayeti) isimli video serisinin 8’incisi olarak yayınlanan ortalama beş dakikalık videonun giriş kısmında tıpkı serinin diğer videolarında olduğu gibi vilayet ismini taşıyan bölgeyle ilgili propagandist söylemler kullanılıyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında Sri Lanka’da düzenlenen saldırılardan sonra DAEŞ’e bağlı propaganda kaynakları “Akıbet Takva Sahiplerinindir” isimli, örgüt lideri Bağdadi’ye bağlılık yemini konulu seriyi yayınlamaya başladı. Videolar kurgusal anlamda aynı temel üzerine oturuyor. Kronolojik olarak videoların yayınlanmaya başladığı vilayetler şu şekilde:

  • Batı Afrika (16.06.2019)
  • Sina Yarımadası (19.06.2019)
  • Doğu Asya (22.06.2019)
  • Kafkasya (26.06.2019)
  • Horasan (İran, Keşmir, Hindistan, Pakistan) (29.06.2019)
  • Azerbaycan (02.07.2019)
  • Libya (06.07.2019)
  • Türkiye (10.07.2019)

basliksiz-2-2.jpg

Vilayetlerin bu denli ortaya çıkarılmasında örgüt lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin son yayınlanan görüntülü mesajı büyük önem taşıyor. Bağdadi’nin bu videoda kullandığı iki kavram şu an DAEŞ propaganda kaynakları tarafından ön plana çıkarıldı.

Bunlarda ilki örgüt liderinin kullandığı “Yıpratma savaşı” ifadesiydi. Örgüt 1-4 Haziran tarihleri arasında Amak Ajansı üzerinden servis ettiği sadırı haberlerinde bu ifadeyi haberlerin başına ekledi.

Bağdadi’nin videosunda kullanılıp ön plana çıkarılan ikinci kavram ise vilayetlerin isimleriydi. Videoda Bağdadi’nin elinde aralarında “Türkiye Vilayeti”nin de olduğu dosyalar bulunuyordu. Birkaç vilayet haricinde bu dosyalarda ismi yazan çoğu vilayete ait bağlılık yemini videoları yayınlandı.

Türkiye ile ilgili yayınlanan videoyu inceleyecek olursak, beş dakikalık videoda doğu aksanıyla Türkçe konuşan, isminin “Ebu Katade Turki” olduğu belirtilen DAEŞ savaşçısı tehdit içeren söylemlerin ardından aynı mekanda bulunan diğer dört kişiyle birlikte ayağa kalkarak ötgüt lideri Ebu Bekir el Bağdadi’ye bağlılık yemini ediyorlar.

Bağlılık yeminini okuyan kişi videonun giriş kısmında konuştuğu esnada kadrajda 3 kişinin olduğu görülüyor

ekran-resmi-2019-07-11-11-19-17.jpg

Videoyla ilgili biraz daha detaya inildiğinde örgüt mensuplarının etkili bir şekilde silahlandığı görülüyor. Bu da videonun Türkiye’de çekilmiş olma ihtimalinin düşük olduğunun bir göstergesi olarak okunabilir. Yine de Suriye sınırına yakın bir yerleşimde çekilmiş olabileceği ihtimalini atlamamak gerekiyor. 

Dikkatten kaçmaması gereken bir diğer detay da örgüt mensuplarının gizliliğe önem göstermeye çalışmış olmaladı. DAEŞ'lilerin yüzlerini ellerinden geldiğince kapamaya çalıştıkları hatta gözlük kullanmaları dikkat çekiyor. Bu da kendilerine gelen talimatlarla ilgili olabilir.

Yine gizlilikle ilgili bir diğer detay da, ortada konuşan DAEŞ'linin sağ ve solundaki örgüt mensuplarının üzerindeki elbiselerin sol taraflarında bulunan logo veya marka benzeri sembollerin videoda blurlanmış/gizlenmiş olması. Bu da videonun nerede çekildiğinin tespiti konusunda oluşabilecek ipuçlarını gizlemek için kullanılan bir yöntem. Ancak videoda farklı açıklar mevcut.

Propaganda videosunda konuşan DAEŞ’linin üzerinde tabanca kılıfı ve bir tabanca, yanındaki her iki örgüt üyesindeyse kalaşnikof piyade tüfekleri olduğu görülüyor.

Arka plandaysa PG-7VM başlığı takılmış RPG-7 roketatar silahı, mermi şeridi bağlı halde duran PKM makinalı tüfeği ve SVD keskin nişancı tüfeği görülüyor. Yine örgüt savaşçılarının üzerlerindeki hucüm yeleklerinde Rus yapımı el bombaları da görülmekte.

Yine videonun ilerleyen kısımlarında konuşan örgüt üyesi, Türkiye’ye yönelik tehditlerini aktardığı sırada sağ elinde havaya kaldırdığı bıçak da görülüyor.

Propaganda videosu ve örgüt sempatizanlarının sosyal medya ortamında rahat bir şekilde propaganda içeriklerini servis etmesi, DAEŞ’lilerin sınırın Suriye tarafından olduğu ihtimalini güçlendiriyor. Ancak yine de Türkiye içinden bu faaliyetleri yürütüyor olabilecekleri ihtimali de bir o kadar kuvvetli.

DAEŞ’in Türkçe propaganda kaynaklarının Twitter ve Telegram üzerinden herhangi bir kısıtlamaya uğramadan oldukça aktif bir şekilde hareket ettiğini de eklemek gerekiyor. “Türkiye Vilayeti” başlıklı propaganda videosunun ardından örgütün Türkçe propagandasını yapan sosyal medya hesapları da Twitter ve Telegram üzerinden videoyla ilgili mesajlar paylaşmaya başladı.

ekran-resmi-2019-07-11-11-22-59.jpg

Yukarıdaki ekran görüntüsünde, Twitter üzerinden DAEŞ adına propaganda faaliyetleri yürüten Türkçe iki hesabın attığı mesajlar görülüyor.

DAEŞ tarafından yayınlanan propaganda videosunun Türkiye'ye yönelik bir tehdit mesajı taşıdığı kesin. Nitekim geçtiğimiz dönemde İçişleri Bakanı örgütün türkiye içerisinde olağandışı bir hareketlilik içinde olduğunu açıklamıştı.

Videonun nasıl bir etki oluşturabileceği şu an için net olmamakla birlikte, Türkiye’deki örgüt sempatizanları üzerinde bir motivasyon oluşturduğu kesin.

İlerleyen günlerde örgütün diğer vilayetlerinden de benzer videolar gelecektir.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.