Rusya: Kafkasya’da IŞİD hücresi çökertildi

Rusya: Kafkasya’da IŞİD hücresi çökertildi

Rusya Federal Güvenlik Servisi, Rusya’nın güneyindeki Rostov eyaletinde ve Kafkasya’daki özerk Cumhuriyetlerde Rus güvenlik güçlerine saldırılar planlayan bir terör hücresini çökerttiğini duyurdu.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) yaptığı açıklamada, ülkenin güneyinde bulunan Rostov eyaletinde IŞİD hücresinin tespit edildiğini ve hücre liderinin öldürdüğünü açıkladı.

Resmi açıklamaya göre, ele başı, güvenlik görevlileri otomobilini durdurmasını istediklerinde ateş açtı. Ardından başlayan çatışmada patlayıcı yüklü araç infilak etti. Hücre elebaşı ölürken hücrenin diğer iki üyesi güvenlik güçleri tarafından tutuklandı ve evlerinde yapılan aramada patlayıcı ve mühimmat ele geçirildi.

FSB, Rusya Federasyonu’na bağlı Karaçay Çerkesya Özerk Cumhuriyeti’nde Tekfir el-Hicre örgütünü destekleyen bir hücrenin yerel polis ile işbirliği içinde çökertildiğini açıkladı.

Güvenlik güçleri Karaçay Çerkesya’da 2010’dan beri Kuzey Kafkasya’da “İslam devleti” kurmak isteyen 12 kişinin tutuklandığını duyurdu. Tutukluların evlerinde yapılan aramada ideolojik yayınlar ile propaganda yapan videolar ve ateşli silahlar ile mühimmat ele geçirildi.

Suriye’deki Rus vatandaşı çocukların durumu

Öte yandan Çeçenistan Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Konseyi üyesi ve Ortadoğu'daki çatışma bölgelerinden Rus olan IŞİD'li anne babalarının çocuklarının kurtarılması için kurulan bir çalışma grubunun üyesi olan Hüda Saratova, anne-babasının Suriye'ye götürdüğü 20'den fazla Rus vatandaşı çocuğun öldüğünü söyledi. Saratova bu çocukların Mart ayından bu yana el-Bağuz bölgesinden el-Hol mülteci kampına doğru teröristlerden kaçmaya çalıştıklarında öldüğünü söyledi.

Saratova, “Bu belgelenmiş bir bilgidir. Rus vatandaşı olan çocukların bazıları bombalardan bazıları açlık ve hastalıktan öldüler. Bu çocukların listesi yapıldı. Çocukların en büyüğü 18 yaşındayken en küçüğü sadece birkaç aylık idi” dedi ve zamanında yardım alamayana bu çocukların ölümlerinden Rus bürokratlarını suçladı. Saratova üstelik bu çocukların kurtarılması için Putin’in talimatı olduğunu da hatırlattı.

IŞİD'li Rus aile çocuklarının kurtarılması için kurulmuş bu örgüt, kamplarda yaklaşık 2 bin Rus çocuk ile bin kadının olduğunu bu kişilerin 3 kampa dağıldıklarını açıkladı. Kimliklerinin Rus akrabaları tarafından onaylandığını söyleyen Saratova, kalanların ölen çocuklarla aynı kaderi paylaşmamaları için bir an önce hepsinin kurtarılması gerektiğini belirtti.

Grup şu anda Suriye'den yeni bir Rus çocuk grubunu almaya hazırlanıyor. Yetkili, rakamın şu anda yaklaşık 30 olduğunu ya da en fazla 35 çocuğa kadar çıkılabileceğini söyledi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.