İsim krizi sonuçlandı: Makedonya'nın yeni ismi belirlendi

İsim krizi sonuçlandı: Makedonya'nın yeni ismi belirlendi

Makedonya'nın isminin "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini içeren yasa Makedonya meclisi tarafından onaylandı.

Makedonya meclisi, ülkenin isminin resmen 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' (Republika Severna Makedonija) olarak değiştirilmesini içeren yasayı onayladı.

120 sandalyeli mecliste yapılan oylamada 81 milletvekili ülkenin isminin değiştirilmesine 'evet' dedi.

Öneriye karşı çıkan İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) öncülüğündeki muhalefet ise Yunanistan ile varılan anlaşma kapsamında sunulan tasarıyı, oylamaya katılmayarak boykot etti.

Anlaşmanın hayata geçirilmesi için Yunanistan meclisinin de kabul etmesi gerekiyor.

27 yıldır çözülemeyen isim krizi

Makedonya'nın komşusu Yunanistan ile bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den bu yana yaşadığı isim ihtilafı, iki milyon nüfusa sahip Balkan ülkesinin AB yolundaki en büyük engel.

Yunanistan, kendi sınırları içinde "Makedonya" isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle bu ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu. Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender'in tarihi ve kültürel mirası iki ülke arasında tartışma konusu.

Tarafların 2017 yılında başlayan müzakerelerine tepki olarak başkent Atina'da gösteriler yapıldı. Yunan halkının yarısından fazlasının "Makedonya" isminin içinde olduğu bir ülkeyi kabul etmediği belirtiliyor.

Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulunda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak "Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya" (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Türkiye ve birçok ülke Makedonya'yı anayasal adı olan "Makedonya Cumhuriyeti" olarak tanıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.