İslam Emirliği yönetimi ile ABD arasında Katar'da müzakere

İslam Emirliği yönetimi ile ABD arasında Katar'da müzakere

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi ve ABD heyetleri müzakerelerde bulunmak üzere Katar'da bir araya geldi.

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimine bağlı heyet, Katar'ın başkenti Doha'da ABD'nin heyeti ile bir araya geldi.

Taraflar arasında geçtiğimiz gün başlayan müzakereler iki gün boyunca devam etti.

İslam Emirliği yönetiminin heyetine Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Amerikan heyetine Afganistan Özel Temsilcisi Tom West liderlik etti.

Müzakerelerin, Şubat 2020'de imzalanan barış anlaşması sürecinin ardından taraflar arasındaki en kapsamlı görüşmeler olduğu ifade edildi.

ABD, Afganistan'daki "insan hakları, kadın hakları ve eğitim" konularını gündeme getirdi. Diplomatik kaynaklar ABD'nin görüşmelerde İslam Emirliği yönetiminin müzakerecileri üzerinde bu konularda baskı kurmaya çalıştığını belirtti.

Görüşmelerde, Afganistan'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest kalması konusunun da gündeme geldiği ileri sürüldü.

İslam Emirliği yönetiminden açıklama

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, görüşmelerin ardından sürece ilişkin bir açıklamada bulundu.

Belhi, görüşmede İslam Emirliği yönetimi liderlerinin yaptırım listelerinden çıkarılması, Afganistan'a yönelik yaptırımların kaldırılması, ABD'nin el koyduğu parasal rezervlerin serbest bırakılması konularının müzakere edildiğini ifade etti.

Açıklamaya göre müzakerelerde ayrıca insani yardım, seyahat serbestisi, Afganların dünyada konsolosluk hizmetlerine erişimi, Afgan bankalarına yönelik kısıtlamaların kalkması konularının da görüşüldüğü belirtildi.

Belhi, ABD tarafıyla bu konularda müzakerelerin devam edebileceğinin altını çizdi.

Kaynak: Mepa News

katki.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.