İspanya 4 yılda dördüncü defa seçime gidiyor

İspanya 4 yılda dördüncü defa seçime gidiyor

AB ve Euro bölgesinin 4. büyük ekonomisine sahip İspanya, 10 Kasım'da erken genel seçime gidecek. Bu son 4 yılda ülkede gidilen 4. seçim.

Nisan ayındaki erken seçimin ardından koalisyon hükümetinin kurulamadığı ülkede, 10 Kasım'da bir kez daha erken seçim düzenlenecek. Bu son 4 yılda ülkede gidilen 4. seçim.

Görevi vekaleten yürüten Başbakan Pedro Sanchez, Salı günü yaptığı basın açıklamasında, Kral 6. Felipe'nin tüm parti liderleriyle görüştüğünü ve hiçbirinin koalisyon kuracak desteği alamadığından emin olduğunu söyledi. 10 Kasım'da erken genel seçim yapılacağını açıkladı.

28 Nisan'da yapılan erken genel seçimi Sanchez'in liderliğindeki Sosyalist Parti kazanmış; ancak tek başına hükümet kuracak çoğunluğu alamamıştı.

350 sandalyeli mecliste 123 sandalye kazanan Sanchez'in aslında Pazartesi gününe kadar vakti var. 23 Eylül'de hâlâ koalisyon hükümeti kurulamamış olursa, Kral'ın başka bir lideri görevlendirmesi gerekiyordu. Ancak Sanchez, Kral 6. Felipe'yle de görüştükten sonra, aylar süren çalışmaların sonuç vermediğini ve yıl içinde ikinci kez erken seçime gidileceğini duyurmuş oldu.

Kral 6. Felipe de bir açıklamaya yayımlayarak, tüm parti liderleriyle görüştüğünü ve hiçbirinin mecliste hükümet kurmak için yeterli desteği alamayacağından emin olduğunu, bu sebeple Sanchez'in görev süresinin dolmasının ardından başka bir parti liderini görevlendirmeyeceğini belirtti.

Euro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi

Euro bölgesinin dördüncü büyük ekonomisi olan İspanya, bir süredir yüksek işsizlik oranları, iş garantisinin olmayışı ve düşük maaş gibi sorunlarla karşı karşıya.

Ülkede yıllardır süren iki partili sistem, Aralık 2015'teki seçimlere aşırı sol Podemos ve büyük firmalara yakın Ciudadanos partilerinin katılmasıyla ortadan kalkmış oldu. Ancak dönüşüm sürecinde ortaya çıkan sorunlar hâlâ sürüyor.

2018'de Podemos'un, Katalan ayrılıkçı partilerin ve Bask milliyetçi partilerinin katıldığı, muhafazakar Halk Parti lideri Başbakan Mariano Rajoy'a karşı yapılan "güvensizlik oylaması" sonucunda hükümet devrilmiş, ardından Sanchez başbakanlık koltuğuna oturmuştu.

Şubat ayında ise Sanchez'in azınlık hükümetinin hazırladığı bütçe tasarısı, liderleri yargılanmaya başlayan Katalan milletvekilleri desteğini çekince, parlamento tarafından reddedilmişti. Ülke bu sebeple 28 Nisan'da erken seçime gitmişti.

Anketler, erken seçime gidilmesi halinde Sosyalist Parti'nin, bu kez oylarını da artırarak, yeniden birinci çıkacağını gösteriyor. Ancak tek başına hükümeti kurabilmesi için yeterli oyu yine alamayacak gibi görünüyor.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.