İspanya'daki seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu

İspanya'daki seçimlerde ilk sonuçlar belli oldu

Halkın sandık başına gittiği İspanya’daki erken seçimlerde yarışan partiler, hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı.

(Fotoğraf)

İspanya'da yapılan erken genel seçimlerde ana muhalefet partisi muhafazakâr Halk Partisi (PP),  İspanyol Sosyalist Partisi'ni (PSOE) az bir farkla geçerek sandıktan birinci parti çıksa da tek başına hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamadı.

Anketler, PP'nin PSOE'yi farklı geçeceğini gösterse de yarış beklenenden çok daha yakın geçti.

Oyların yüzde 100'ü sayıldığında, resmi olmayan sonuçlara göre parlamentoda PP 136, PSOE ise 122 sandalyeye ulaştı. PP'nin potansiyel koalisyon partneri aşırı sağcı Vox ise 52'den 33 sandalyeye düştü. PSOE'nin müttefiki ve eski koalisyon partneri aşırı solcu Sumar ise 31 sandalyede kaldı.

Seçimlerden önce içinde aşırı sağın bulunacağı bir iktidara kesin gözüyle bakılırken sandıktan çıkan sonuçlar farklı olasılıkların gündeme gelebileceğine işaret ediyor. İspanya'da iktidar olmak için 176 sandalye gerekiyor. Mevcut sonuçlara göre PP ve Vox 169, PSOE ve Sumar ise 153 sandalyeye ulaşıyor. İlerleyen günlerde hem PP hem PSOE'nin rakipleriyle masaya oturması bekleniyor. 

Yeni parlamento 17 Ağustos'ta göreve başladıktan sonra iki taraf da müzakerelere başlayacak. Kral VI. Felipe hükümet kurma görevini PP lideri Alberto Núñez Feijóo'ya verecek. 2015'te benzer bir durumda PP Genel Başkanı Mariano Rajoy, hükümet kuracak çoğunluğa ulaşamayacağını söyleyerek Kral'ın teklifini reddetmişti. 

Eğer Feijóo teklifi reddederse, Kral hükümet kurma görevini mevcut Başbakan ve PSOE lideri Sanchez'e verebilir. 

Sanchez, pazar geç saatlerde yaptığı açıklamada, "tepkisel" partilerin başarısız olduğunu belirtti. Sosyalist lider, "Dört sene önceye kıyasla daha fazla sandalye ve daha fazla oy yüzdesi kazandık" dedi. 

Aşırı sağcı Vox'un lideri Santiago Abascal ise Feijóo'yu tebrik ettikten sonra, "Birçok İspanyol için kötü bir habere dikkat çekmek istiyorum. Seçimi kaybetseler bile Pedro Sanchez yeni bir hükümet kurulmasını engelleyebilir. Daha da kötüsü Sanchez komünistler, Katalan bağımsızlı destekçileri ve teröristlerin yardımıyla Başbakan olabilir" diye konuştu.

PP'nin Vox ile birlikte iktidarda yer alacağı bir koalisyonun Diktatör Franco'dan bu yana en sağcı hükümet olacağı konuşuluyor. 

Erken seçim, iki ay önce partisi İspanyol Sosyalist Partisi'nin yerel seçimlerde yaşadığı kayıpların ardından Başbakan Pedro Sanchez tarafından ilan edilmişti. 

Kaynak: T24

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.