İsrail Batı Şeria'da bir yerleşimi haftalardır abluka altında tutuyor

İsrail Batı Şeria'da bir yerleşimi haftalardır abluka altında tutuyor

İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bir bölgeyi 7 Ekim'den bu yana ablukada tutuyor.

(Fotoğraf)

İsrailli insan hakları grubu B'tselem Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Hamas ile çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana işgal altındaki Batı Şeria'nın El Halil kentinde bulunan H2 Bölgesi'ndeki 11 mahallede günde yaklaşık 24 saat sokağa çıkma yasağı uyguladığını belirtti.

B'tselem, abluka altındaki bölgede Filistinlilere ait mağaza ve dükkanların kapatıldığını, yaklaşık 750 ailenin ise "evlerine hapsedildiğini" söyledi.

Middle East Eye'ın haberine göre örgüt, dünyanın dikkati Gazze'deki savaşa çevrilmişken İsrailli yetkilileri işgal altındaki Batı Şeria halkına "toplu cezalandırma" uygulamakla suçladı.

B'tselem'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yüzlerce insanı haftalarca evlerine hapsederek genel bir hareket yasağı altında tutmanın hiçbir haklı gerekçesi yoktur.

İsrail, yerel ve uluslararası dikkatlerin şu anda Batı Şeria'dan başka yöne çevrilmiş olmasından faydalanarak, uluslararası hukuka göre yasaklanmış olan toplu cezalandırma anlamına gelen geniş kapsamlı tedbirler uygulamaktadır. Bu davranış, İsrail'in El Halil'de en bariz halini alan apartheid rejiminin ayrılmaz bir parçasıdır."

Sokağa çıkma yasağı H2'deki yaşamı tamamen kesintiye uğrattı. Bölge sakinleri işe ve okula gidemiyor, ailelerini ziyaret edemiyor ve tüm iş yerleri kapalı. Ne zaman normale döneceklerini bilmeden tam bir belirsizlik içinde yaşıyorlar.

Bu arada, El Halil'deki yerleşimciler tam hareket özgürlüğünün tadını çıkarıyor ve bunu bölge sakinlerini taciz etmek ve mülklerine zarar vermek için kullanıyorlar."

B'tselem, iki hafta süren sokağa çıkma yasağının ardından İsrail ordusunun 21 Ekim'de Filistinlilerin sadece Pazar, Salı ve Perşembe günleri, sabah bir saat ve akşam bir saat olmak üzere evlerinden çıkmalarına izin vermeye başladığını vurguladı.

Ancak Filistinliler evlerinden çıktıklarında kontrol noktalarından geçmek ve İsrail askerleri tarafından üst aramaları da dahil olmak üzere aşağılayıcı muamelelere katlanmak zorunda kalıyorlar. Bu tür aramalar bir saatlik sürenin çoğunu alıyor ve bu da birçok Filistinlinin kontrol noktaları yeniden açılana kadar bölgelerinden ve evlerinden dışarı çıkamamasına neden oluyor.

B'Tselem'e verdiği ifadede, El Halil'in Er Ras mahallesinden 41 yaşındaki beş çocuk annesi Ariyc el Caberi, 7 Ekim sabahına ordu megafonundan şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyarak uyandıklarını söyledi.

Ariyc el Caberi şu ifadeleri kullandı:

"Sokağa çıkma yasağı başladığından beri ara sıra askerler geceleri çatımıza çıkıyor, bağırıyor ve bizi uyandırıyorlar. Birkaç kez kapıyı zorla açmaya çalıştılar.

Sokağa çıkma yasağı başladıktan iki gün sonra sularımız bitti ve 10 günden fazla bir süre boyunca komşularımızdan ödünç su almak zorunda kaldık..

Hayatımız dayanılmaz hale geldi. Zihinsel olarak gerçekten kötü durumdayım. Günde bir ya da iki öğün yemek yiyoruz ve su konusunda çok tutumlu davranıyoruz. Evlerimiz hapishaneye dönüştü. Pencereleri ve kapıları açmamıza, bahçeye çıkmamıza ya da çatıya tırmanmamıza izin verilmiyor.

Ayrıca anne ve babamı da özlüyorum. Giv'at Ha'avot yerleşiminin yakınında yaşıyorlar ve onların da eve girip çıkmalarına izin verilmiyor. Telefonla konuşuyoruz ama görüşmenin yerini tutmuyor."

Kaynak: Mepa News

katki.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.