'İsrail Filistinlilerin naaşlarını ailelerine vermiyor, bunların bazıları 30 yıllık'

'İsrail Filistinlilerin naaşlarını ailelerine vermiyor, bunların bazıları 30 yıllık'

Filistinli yetkililere göre ilk intifada sırasında öldürülen Filistinlilerin naaşları dahi halen ailelerine verilmiş değil.

İsrail, güvenlik güçleri tarafından öldürülen 250'ye yakın Filistinlinin naaşlarını hala elinde tutmaya devam ediyor. Bu naaşların arasından 24 Filistinli ,30 yıldan uzun süre önce, ilk İntifada sırasında yaşamını yitirmişti.

"Naaşlar sistematik olarak alıkonuluyor"

Filistinli yetkililerin birçoğu ve Filistin halkı, çatışmalarda hayatını kaybeden kişilerin cesetlerinin tesliminin reddedilmesiyle şahsi, dini, hukuki ve ahlaki ilkeleri ihlal edildiğine vurgu yapıyor. Filistinli Tutsaklar Komitesi Sayım Dairesi Başkanı Abdunnasır Fervana, bir Ürdün gazetesine yaptığı açıklamada İsrail'in dünyada böylesi bir suçu sistematik bir politika olarak işlemeye devam eden tek güç olduğunu ifade etti.

'Bazı naaşlar 30 senelik'

Cumartesi günü yaptığı bir basın açıklamasında Fervana, son rakamlara göre İsrail'in çatışmalarda yahut gözaltında öldürülen yaklaşık 250 Filistinlinin naaşını ailelerine vermeyi halen reddettiğini ifade etti. Naaşları ailelerine teslim edilmeyen Filistinliler arasında, 2014 Gazze Savaşı ve 2015 yılındaki Kudüs intifadası'nda hayatını kaybedenler olduğu gibi 70'ler, 80'ler ve 90'larda hayatını kaybeden birçok Filistinli de bulunuyor.

'İsrail organ çalıyor'

Filistinli yetkililer, İsrail tarafından öldürülen Filistinlilerin yalnızca çatışmalarda öldürülenlerden ibaret olmadığını, aynı zamanda İsrail hapishanelerinde birçok yargısız infazın da gerçekleştirildiğini ifade ediyor.

Filistinli yetkililere göre İsrail, öldürdüğü Filistinlilerin cesedinden sıklıkla organlarını da çalıyor. İsrail'in öldürdüğü Filistinlilerin naaşlarını Hamas ve El Fetih gibi gruplar ile takas pazarlıklarında kullanmak için de elinde tuttuğu biliniyor.

İsrail'de de bu Filistinlilerin maaşlarının teslim edilmemesi hukuki ve siyasi tartışmalara sebep olsa da, İsrail hükümeti halen bu naaşları ailelerine teslim etmeme yetkisini elinde bulunduruyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.