'İsrail, Gazze gazetecileri hakkında yalan söylüyor'

'İsrail, Gazze gazetecileri hakkında yalan söylüyor'

İsrail ordusu, gazetecilerin bilerek Gazzeli milislere canlı kalkan olduğunu iddia ediyordu ancak görgü tanıklarının ifadeleri ve görüntüler bu iddianın tam aksini ortaya koyuyor. 

İsrail ordusu, Gazze'deki gazetecilerin gönüllü olarak Filistinli göstericilere canlı kalkan olduğunu iddia etmişti. Ortaya çıkan görüntüler ve görgü tanıklarının ifadeleri ise bu iddiaları çürütecek nitelikte. 

13 Nisan'da İsrail ordusu gösterilerle ilgili Gazze sınırında çekilen bir fotoğraf yayınladı.

Fotoğraf ilk yayınlandığında İsrail ordusu görüntüde "elinde terör eylemlerinde kullanmak üzere patlayıcı bir cihaz olduğundan şüphelenilen bir teröristin olduğunu, yanında bir gazeteciyle engelli bir kişinin bulunduğunu" açıklamıştı. 

İsrail ordusunun Twitter'dan yayınladığı açıklama ve görsel:

Yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetleri, bir kez daha İsrail'in güvenliğini ve askeri birliklerini hedef almak için hazırlanmış olan şiddetli isyanların yaşandığı bölgelerde teyakkuzda" ifadeleri kullanıldı. 

İsrail ordusunun Arapça konuşan sözcüsü Avichat Adraee daha da ileri giderek, AFP muhabirinin de içinde olduğu sahte bir diyalog görüntüsünü tweet olarak paylaştı. 

12.jpg

AFP muhabirine atfedilen konuşma şöyle: "Yalnız geldim ama canlı kalkan olarak kullanılmak umurumda değil. Eğer bir şey olursa İsrail'i suçlarız."

Görüntünün videosunu çeken ve paylaşan AFP muhabirinin açıklamaları İsrail ordusunun açıklamalarıyla tam anlamıyla çelişiyor. 

'Terör amaçlı'?

Görüntülerden yanan lastik dumanları arasında kalmış ve yerde yatan, standart havai fişeklere benzeyen fişekleri yakmaya çalışan ama yakamayan puşi giymiş bir genç görülüyor.

AFP muhabiri, gencin o sırada İsrail kuvvetlerinden en az 100 metre uzakta olduğunu ve daha sonra vazgeçip bölgeyi terk ettiğini söylüyor.

Çatışma bölgeleriyle alakalı tecrübeli olan gazeteci, kamerasını o bölgeye yerleştirmişti çünkü sınırdan yeterince uzak olduğunu ve risk oluşturmayacağını düşünüyordu.

AFP'nin sorularına cevap veren İsrail ordusu sözcülüğü ise, "Bu tür patlayıcı cihazlar şiddet isyanları sırasında Gazze sınırı boyunca İsrail askerlerine zarar vermek için birçok kez atıldı. İlgili tweet'e gelince, içerik Hamas terör örgütünün şiddet eylemlerini görüntülemek isteyen gazeteci ve sivillerin kendilerini nasıl tehlikeli bir duruma soktuklarını göstermek içindi. İçerikte görülen gazeteci ise kişisel veya özel olarak hedef alınmadı." ifadeleri kullanıldı.

Gazeteciler hedef alındı

Gazze sağlık bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 30 Mart'ta başlayan gösterilerden bu yana İsrail güçleri tarafından otuz dört Filistinli öldürüldü ve binlerce kişi yaralandı.

Ölenler arasında, vurulduğu esnada üzerinde açıkça 'PRESS' yazan bir yelek giyen Filistinli gazeteci Yasser Murtaza da bulunuyor.

6 Nisan'da vurulduğunda Han Yunus'taki protestoları kaydediyordu. Aynı gün en az 7 gazeteci daha vuruldu ve yaralandı. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in genel sekreteri Christophe Deloire yaptığı açıklamada, "Filistinli fotoğrafçı Yasser Murtaza "Basın" yazılı bir yelek giyiyordu. Açıkça kasıtlı bir kurşunun kurbanı oldu." diye konuştu.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, cinayeti haklı çıkarmaya yönelik bir girişimde bulunarak Murtaza'yı "terörist" olmakla suçladı ve üzerinde Hamas'ın silahlı kanadının komutanlarına benzer bir rütbe şeklinin bulunduğunu iddia etti. Bakan, bu iddiaları ispatlayacak hiçbir delil ortaya koymadı.

IFJ genel sekreteri Anthony Bellanger, Lieberman'ı suçu örtbas etmekle suçlayarak, "Bir gazetecinin öldürüldüğü açıkça ortadayken İsrail savunma bakanı sorumluları bulup adalet önüne çıkartmak yerine propaganda yapmak ve olayı örtbas etmekle daha çok ilgileniyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.