İsrail: Gazze'de öldürdüğümüz gazeteciler teröristti

İsrail: Gazze'de öldürdüğümüz gazeteciler teröristti

Filistinli kaynakların aktardıkları verilere göre İsrail 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 100'den fazla gazeteciyi katletti.

İsrail ordusu Çarşamba günü yaptığı açıklamada Gazze'de bir hava saldırısında öldürdüğü iki Al Jazeera muhabirinin "terörist" olduğunu iddia etti.

Hamza Wael Dahdouh ve AFP ve diğer haber kuruluşları için video muhabiri olarak da çalışan Mustafa Thuria, Pazar günü Gazze’nin güneyindeki Refah kentinde Katar merkezli kanal için bir görevdeyken öldürüldü.

Ordu Çarşamba günü yaptığı açıklamada "istihbarat, ölenlerin her ikisinin de İsrail ordu güçlerine karşı saldırılarda aktif olarak yer alan Gazze merkezli terör örgütlerinin üyeleri olduğunu doğruladı" ifadelerini kullandı.

Ordu, "Saldırıdan önce her ikisi de insansız hava aracı kullanıyordu ve İsrail ordu birlikleri için yakın bir tehdit oluşturuyorlardı" açıklamasında bulundu.

AFP’nin İsrail tarafına öldürülen iki gazetecinin ne tür bir insansız hava aracı kullandığı ve İsrail birliklerine nasıl bir tehdit oluşturduğu sorusuna İsrail tarafı “kontrol ediyoruz” yanıtını verdi.

İsrail’in iddiasına göre Thuria'nın Hamas'ın Gazze Şehri Tugayı üyesi, Dahdouh'un ise İslami Cihad'a mensup bir "terörist" olarak tanımlandığı belirtildi.

Görgü tanıklarına göre Dahdouh ve Thuria, içinde bulundukları aracın Refah'ta bir caddede iki roketle vurulması sonucu hayatını kaybetti. Üçüncü bir gazeteci ve aracın sürücüsü de yaralandı.

30'lu yaşlarındaki Thuria 2019'dan beri AFP'ye katkıda bulunuyordu ve diğer uluslararası medya kuruluşlarıyla da çalışmıştı.

AFP muhabirleri o sırada Dahdouh ile birlikte Refah'ta bir eve düzenlenen saldırının ardından çekim yapmakla görevlendirildiklerini ve dönüş yolunda araçlarının vurulduğunu söyledi.

Saldırıdan kısa bir süre sonra Al Jazeera "İsrail işgal güçlerinin Filistinli gazetecilerin aracını hedef almasını şiddetle kınadığını" açıkladı ve İsrail'i gazetecileri "hedef almakla" ve "basın özgürlüğü ilkelerini ihlal etmekle" suçladı.

Hamas'ın basın ofisi yaptığı kısa açıklamada ordunun iddialarının gerçek dışı olduğunu ve İsrail'in "Filistinli sivillere ve gazetecilere yönelik katliam ve suçlarını meşrulaştırmak için sahte bahaneler ürettiğini" söyledi.

Hamza'nın babası Wael al-Dahdouh Al Jazeera'nin Gazze büro şefi ve savaşın ilk haftalarında eşi ve iki çocuğunun İsrail bombardımanında hayatını kaybetmesinin ardından kısa bir süre önce kendisi de bir saldırıda yaralandı.

Dahdouh ve Thuria'nın öldürülmesinden kısa bir süre sonra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ölümlerinin "hayal edilemez bir trajedi" olduğunu söyledi.

Blinken, "Ve bu aynı zamanda... çok fazla sayıda masum Filistinli erkek, kadın ve çocuk için de geçerli" dedi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre Pazartesi günü Wael'in iki yeğeni Ahmed al Dahdouh ve Muhammad al Dahdouh da Refah'ta bir arabada seyahat ederken hedef alınarak öldürüldü.

ABD ve Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den bu yana gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı 23.000’i geçti.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi, savaşın başlamasından bu yana büyük çoğunluğu Filistinli olmak üzere en az 79 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.

Filistinli kaynaklar ise öldürülen gazetecilerin sayısının 100’den fazla olduğunu isimleriyle beraber ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.