İsrail Gazzelileri sürgün etmek için Çad ve Ruanda ile görüşüyor

İsrail Gazzelileri sürgün etmek için Çad ve Ruanda ile görüşüyor

Geçtiğimiz dönemde İsrail'in Gazzelileri Sina Yarımadası kuzeyine sürme planına ilişkin bir istihbarat raporu medyaya sızdırılmıştı.

İsrail haber sitesi Zman Yisrael'in Cuma günü bildirdiğine göre İsrailli yetkililer Gazze Şeridi'nden çıkarılan Filistinlileri kabul etmek üzere Ruanda ve Çad ile görüşmeler yürütüyor.

İsmi açıklanmayan kaynaklara göre, prensipte bunu reddeden diğer ülkelerin aksine, her iki ülke de görüşmelere devam etme konusunda temel bir mutabakat olduğunu ifade etti.

İsrailli yayın organına göre bu girişim Dışişleri Bakanlığı ve İsrail istihbarat servisi Mossad'ın öncülüğünde yürütülüyor.

Bir yetkili Zman Yisrael'e "İş çok karmaşık” dedi ve "Bu adımı desteklemeliyiz ama dünyadaki tepkilere ve bunun gönüllü bir göç değil de bir transfer olarak yorumlanacağı korkusuna karşı da çok dikkatli olmalıyız. Bu nedenle yakın hukuki danışmanlık hizmeti alıyoruz" diye ekledi.

Girişimin ana hatları, Gazze'den ayrılmak istediğini ifade eden herhangi bir Filistinliye cömert bir mali destek ve göç alan ülkeye askeri yardım da dahil olmak üzere kapsamlı bir yardım verilmesini öngörüyor.

Çarşamba günü Zman Yisrael benzer görüşmelerin Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile de yapıldığını ancak bu ülkenin söz konusu teklifi kabul etmeye daha az istekli göründüğünü bildirdi.

Raporda, "Gazze'yi Filistinlilerden tamamen arındırma" politikasının "yavaş yavaş hükümetin ve koalisyonun önde gelen ve resmi politikası haline geldiği" belirtildi.

İsrail hükümeti, Filistinlilerin Gazze'den etnik olarak temizlenmediğini, aksine bu hareketin "gönüllü bir göç politikası" olacağını söylemeye özen gösteriyor.

Bu ayrım, İsrailli politikacıların Gazze'yi sakinleri için yaşanmaz hale getirme ve nüfusun yerine İsrailli yerleşimcileri yerleştirme planlarını açıkça ortaya koymaları nedeniyle mercek altına alındı.

Kuşatma altındaki Filistin topraklarının yaklaşık üç aydır bombalanmasının ardından Filistinlileri Gazze'den çıkarma planlarına ilişkin sesler İsrail'de giderek daha yüksek çıkıyor.

Kasım ayında İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Filistinlilerin "gönüllü göçüne" yönelik bir planı onayladı.

Smotrich'in yanı sıra aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir de Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Gazze sakinlerinin kuşatma altındaki bölgenin dışına göç etmesi" gerektiğini söyledi.

Uluslararası kınama

Salı günü ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller alışılmadık bir adım atarak plana verdikleri destek nedeniyle iki bakanı doğrudan hedef aldı.

Sözcü, "Amerika Birleşik Devletleri, İsrailli bakanlar Bezalel Smotrich ve Itamar Ben Gvir'in Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesini savunan son açıklamalarını reddetmektedir. Bu söylem kışkırtıcı ve sorumsuzcadır" dedi.

Uluslararası toplum İsrail'in Filistinlileri Gazze'den etnik olarak temizlemeye yönelik önerilerini kınadı.

Perşembe günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk, İsrailli bakanlar tarafından Gazze nüfusunun başka ülkelere nakledilmesine ilişkin yapılan yorumlardan "çok rahatsız olduğunu" söyledi.

Turk, X hesabından paylaştığı mesajda, "Gazze'deki insanların yüzde seksen beşi zaten ülke içinde yerinden edilmiş durumda. Evlerine dönme hakları var” dedi.

Uluslararası hukuk, "koruma altındaki kişilerin işgal altındaki topraklara zorla nakledilmesini ya da bu topraklardan sınır dışı edilmesini" yasaklamaktadır.

Ekim ayında İsrail İstihbarat Bakanlığı'na ait bir belge İsrail haber sitesi Calcalist'e sızdırılmış ve Gazze'deki Filistinlilerin Sina Yarımadası'na zorla nakledilmesine ilişkin sözde planlar ayrıntılı olarak ortaya çıkmıştı.

Sızdırılan politika taslağına göre, Gazze'deki 2.3 milyon Filistinli sınır dışı edildikten sonra, Sina Yarımadası'nın kuzeyinde kalıcı toplu konutlar inşa edilmeden önce ilk olarak çadır kentlere yerleştirilecekti.

Kahire, İsrail'in Gazze'de Hamas'a karşı yürüttüğü askeri operasyon sırasında Filistinlilerin geçici olarak Mısır'a yerleştirilmesi fikrini defalarca reddetti.

Hatta İsrail'in, ülkenin nakit sıkıntısı çeken lideri Abdülfettah el Sisi'yi yerinden edilmiş Filistinlilere kapılarını açmaya ikna etmek için Dünya Bankası aracılığıyla Mısır'ın uluslararası borçlarının önemli bir kısmının silinmesini önerdiği bildirildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre ise 7 Ekim’den bu yana İsrail'in havadan ve karadan düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 22.000'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Aralık ayı sonunda Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) İsrail'i Filistinlilere karşı soykırım yapmakla suçlayan bir dava açtı.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.