İsrail Gazze'nin doğal gaz rezervlerine göz dikti

İsrail Gazze'nin doğal gaz rezervlerine göz dikti

İsrail'in Gazze Şeridi açıklarındaki doğal gazı çıkarmak için temaslarda bulunduğu öne sürüldü.

(Fotoğraf: Flickr / Andy Muir)

Filistin yönetimi ve İsrail'in, Gazze Şeridi'ndeki doğal gazın çıkarılması konusunda "gizli görüşmeler" yürüttüğü ifade ediliyor.

Middle East Eye'ın İsrail merkezli Kanal 13'ten aktardığına göre, İsrail hükümeti Gazze kıyılarından yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıktaki doğal gaz rezervlerinin çıkarılması konusunda Filistin yönetimiyle gizli görüşmeler gerçekleştiriyor.

İsrail halihazırda söz konusu gazın çıkartılması konusunda Mısır ile anlaşmaya varmıştı.

Ancak taraflar arasındaki görüşmeler sonrası anlaşmanın uygulamaya geçmesi hususunda bir sonuç çıkmamıştı.

İsrail, uluslararası toplumun Filistin yönetimini bir devlet olarak tanımadığından yönetimin tek başına 36 milyar metreküp gaz rezervini çıkaramayacağını savunuyor. Bu sebeple İsrail hükümeti, Mısır'ın doğal gaz rezervlerinin çıkarılması projesine dahil olmasını öneriyor.

İsrail doğal gaz çıkarılmasını yıllardır engelliyordu

İsrail, güvenlik gerekçelerini ileri sürerek yıllar boyunca Gazze açıklarındaki doğal gazın çıkarılmasını engelledi. Böylece Filistinliler kendilerine ait doğal gazdan istifade etmekten mahrum bırakıldı.

Gazze kıyısının yaklaşık olarak 30 kilometre batısında bulunan doğal gaz sahasında keşif ve platform kurma çalışmaları için 1999 yılında İngiliz BG Group teklif yapmış ve Filistinli taraflarla anlaşma imzalamıştı. Ancak İsrail ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle söz konusu projeler hayata geçmemişti.

Söz konusu sahada 1 trilyon fit küpten fazla doğal gaz bulunduğu belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.