İsrail Han el-Ahmer köyüne saldırdı

İsrail Han el-Ahmer köyüne saldırdı

İsrailli yıkım ekipleri Doğu Kudüs’teki Han el-Ahmer köyüne buldozerle girdi, köy halkı tepki gösterirken çıkan çatışmada 7 Filistinli yaralandı.

Karar sonrasında köyün tasfiyesi için gelen yıkım ekiplerine köy halkı tepki gösterince, İsrail birlikleri sert müdahalede bulundu. Çıkan çatışmalarda 7 Filistinli yaralandı.

İkisi İsrailli toplam 4 eylemci gözaltına alındı

Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, köy sakinleri ile İsrailli güçler arasında çıkan çatışmada 7 kişinin yaralandığı, yıkıma karşı duran eylemcilerden iki İsrailli, bir Hollandalı ve bir Filistinlinin toplam 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Filistinli vatandaşlar, aktivistler ve yıkıma karşı duran eylemciler, buldozerlerin, köye giden tünelden köye ulaşmasını engellemeye çalıştı. Fakat İsrailli güçler Yahudi yerleşim birimi Kfar Adumim üzerinden köye girdi.

İsrail polisi ile çatışan eylemciler, bölgedeki olası bir ilerlemeyi durdurmak için buldozerlere tırmandı. Ancak İsrail ordusuna ait buldozerler, vatandaşların çadırlarının etrafındaki toprak yoldan ilerledi.

‘Han el-Ahmer’i Kurtarın’ kampanyası koordinatörü Abdullah Ebu Rahme, konuya ilişkin açıklamasında, “Eylemciler, işgalcilerin buldozerlerinin tünel üzerinden köye girmesini engellemeye çalıştı. 7 kişi yaralandı, 4 kişi tutuklandı” dedi.

Han el-Ahmer köyü

Han el-Ahmer köyünde, İsrail tarafından 1953’te Necef Çölü bölgesinden zorla göç ettirilen Bedeviler yaşıyor. İsrail köyde yaşayan bedevilere diğer bölgelere gitmeleri teklifinde bulunduğunu belirtmişti. Fakat Filistin yönetimi, sorunun, İsrail’in Kudüs çevresindeki yerleşimci bölgesini genişletmek amacıyla 12 bin dönümlük araziden Filistinlilerden arındırılmasını öngören E1 projesi ile bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Han el-Ahmer, İsrail’in Doğu Kudüs’ten Ölü Deniz’e kadar uzanan 12 bin dönümlük arazinin Filistinlilerin elinden çıkarılmasını öngören E1 projesi kapsamındaki topraklarda yer alıyor.

Filistin’in Han el-Ahmer beldesi sakinleri ve yerel halkla dayanışma göstermek için beldeye gelen yüzlerce yabancı aktivist burada kurduğu çadırlarda kalıyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.